Индия изпреварва САЩ като пазар за смартфони

До две години Индия ще стане втория по големина пазар на смартфони в света, изпреварвайки САЩ, прогнозира анализаторската компания Statista.

През 2019 г. индийският пазар ще поеме почти 15% от продажбите на смартфони в световен мащаб, докато делът на САЩ се очертава в пределите на 10%. Най-голям пазар на смартфони ще остане Китай, където ще се реализират близо половината от доставките.

На четвърто място се очертава Бразилия с прогнозиран дял от 4% на пазара за смартфони през 2019 г. Като цяло, глобалният пазар на смартфони ще се доближи до заветните 2 милиарда устройства. Бариерата от 1 млрд. падна през 2013 г., припомнят анализаторите.

Впечатлява високата динамика на пазара в Индия. През първото тримесечие на 2017 г. доставките на смартфони в страната нараснаха с 15% до 29 млн. броя, докато Китай постигна ръст от само 4% за същия период.

По данни на Counterpoint Research, в периода януари-март на световния пазар са доставени общо 375 млн. устройства, което е с 11% повече на годишна база. Топ 5 на доставчиците включва Samsung, Apple, Huawei, Oppo и Vivo, като китайските производители бележат по-високи ръстове от лидерите.

Коментар