Mozilla връща Firefox на скоростната писта

Firefox 54 постига оптимален баланс между скорост и консумация на памет

Mozilla обнови своя браузър Firefox с първата напълно многопроцесна версия, което означава и много по-бърза работа на приложението. Това е една мини революция в третия по популярност браузър в света след Chrome и Internet Explorer/Edge.

Ако досега цялото уеб съдържание се обработваше в един поток, Firefox 54 разпределя задачите в четири потока. Всеки от тях разполага със своя оперативна памет и процесорни ресурси, благодарение на което браузърът работи по-бързо, а увисването на един раздел (таб) не се отразява на останалите.

Нововъведението се явява логична стъпка в развитието на проекта Electrolysis, или e10s, в рамките на който Mozilla постепенно превръща Firefox в многопроцесен браузър. През август м.г. компанията пусна Firefox 48, при който потребителският интерфейс беше отделен в самостоятелен процес и стана независими от табовете, но съдържанието продължи да се обработва в един поток.

Firefox 54 въвежда напълно многопроцесна обработка. Но тъй като увеличеният брой на процесите води до по-голям разход на оперативна памет, Firefox 54 не обработва всеки таб като отделен поток, а ограничава потоците до четири, за разлика от Chrome, който открива нов процес за всеки таб и така консумира повече памет.

Разработчиците на Firefox 54 твърдят, че са намерили оптималния баланс между скорост и памет. Тестовета на Mozilla показват, че Chrome за Windows консумира с 1,77 пъти повече оперативна памет от 64-битовата версия на Firefox и с два пъти повече от 32-битовата.

Във версия Firefox 55 броят на потоците по подразбиране ще остане четири, но потребителят ще може по свое желание да ги променя – максимум до седем. Освен това Mozilla развива проекта Quantum за оптимизиране на браузърния енджин до края на 2017 г. Оптимизацията ще адаптира Firefox към многоядрените процесори и ще подобри работата на графичните чипове с потоците съдържание.

Коментари по темата: „Mozilla връща Firefox на скоростната писта”

добавете коментар...

  1. Cybercop

    @Запознат : Не съм констатирал забивания на никоя поддържана версия на Ubuntu. Имаше два срива, което си е запазена марка на този браузър. Иначе, нямаше да разбера, че работя с лисицата. Не съм констатирал и някакво подобрение в работата спрямо предходната версия, въпреки гръмките изявление. Колкото до разхода на RAM памет – пестенето на памет, вече не е никакво качество. Аз не искам да ми пести памет, защото я имам в изобилие. Искам да работи ефективно с тази памет. Ако се стигне до дефицит, системата ще разтовари кешираните данни и ще си освободи място за системните процеси.

  2. ¥€

    Мозила мързила Годзила

  3. omg

    Запознат, ти си запознат колкото баба ми е запозната с интернет. 😀

  4. запознат

    явно не са чували мотото “нещо работи ли, не го пипай”.

    скоро ми попадна една супер стара машина с pentium 4, WIN XP и файърфокс 3.0.6 – отваряше страниците в пъти по-бързо от “съвременния” тюфлек файърфокс на i7!

    на убунту 14.04 забива зверски от последните няколко версии. по-рядко при отваряне (no адски лакома откъм ресурси), по-често фрийзват табовете.

    на хромиум (да не се бърка с програмата за доставяне на реклами гугъл хром) има адблок, така че изборът беше супер лесен – деинсталация на мозила файърфокс и замяната ѝ с доста по-лек и читав броузър.

Коментар