Microsoft създава квантов компютър

Знанията, натрупани в Microsoft Research, са достигнали ниво, което дава увереност на компанията да направи истински пробив в създаването на квантов компютър

Microsoft работи активно по създаването на квантов компютър, според източници от висшето техническо училище в Цюрих, което е поканено да участва в амбициозния проект.

Квантовите компютри имат потенциал да преобразят всяка индустрия, тъй като могат да обработват огромни обеми данни само за секунди – анализът на подобни данни със сегашните технологии отнема несъизмеримо повече време.

Технологията на квантовите компютри се базира на кубити (квантови битове), които могат едновременно да съществуват в две състояния – 0 и 1, докато обикновените битове се намират само в едно от тях. В бъдеще тази технология ще повлияе на области като криптографията и свръхзащитените комуникации, в моделирането на климата и търсенето на тъмна материя.

Проектът за създаване на квантов компютър на Microsoft се оглавява от Тод Холмдал, който по-рано влизаше в ръководния екип на Kinect, HoloLens и Xbox. Той говори за квантовите изчисления като за ново направление в бизнеса, а не за теоретичен или изследователски проект, и вярва, че именно Microsoft ще стане пионер в тази област, внедрявайки технологията в своите облачни платформи.

Екипът на Тод Холмдал е част от наскоро създаденото подразделение Microsoft AI and Research Group и ще работи над хардуера и софтуера на квантовите компютри. Както при класическите високопроизводителни системи, квантовите изчисления се нуждаят не само от хардуер, но и от оптимизиран софтуер, коментира Матиас Тройер, професор от висшето техническо училище в Цюрих.

Microsoft вярва, че знанията, натрупани в нейното изследователско подразделение (Microsoft Research), са достигнали ниво, което позволява истински пробив в създаването на квантов компютър. 52-годишният Тод Холмад обещава, че квантовият компютър на Microsoft ще бъде готов, преди той да се пенсионира.

Коментари по темата: „Microsoft създава квантов компютър”

добавете коментар...

  1. ¥€

    дънкан оргазматрон маклауд а уа пичове а порното бързо ли ще зарежда тоя квантовия 01 пре 1998 за пръв чух от познат на стария за подобен проект квантов процес при обработване на инфо при изчислителни машини

  2. Българин

    IBM го имат това от повече от година в техния Bluemix cloud.

  3. фифи

    Всички до тук коментирали са келешчетата от linux-bg.org. Хейтъри на n-та степен. За всеки случай има windows телефони, докато лайнукс такива няма. Много ви е яд, когато Microsoft просперират.

  4. ха

    M$ проспаха мобилните технологии, но са си взели поука – решили са да развиват наука, използвайки стандартен тип ръководител на проект.

  5. Nor Chuckis

    Бих си купил квантов прозорец, 🙂

  6. внкш

    те първо да гледат да оптимизират боклушките си продукти че за едни дребни обновления се чака близо час преди компа да се рестартира. и чакаш без да знаеш до кога. да създадеш квонтов комп не е с бизнес интелигент да експлоатираш ентусиасти с ниски заплащания и да превземеш разни политици, ръководители и не знам какво си от целия свят за собствените си алчни интереси…

  7. Бил Гейст

    Толкова тежък ще бъде следващия Windows, че ще ни е нужен квантов компютър да го стартира.

Коментар