IoT променя „правилата на играта“

Клиентите вече искат различно преживяване и който успее да им го предложи, ще има успех, заяви Ираван Хира, управляващи директор на HPE България

Интернет на нещата (IoT) е факторът, който „променя правилата на играта“ във всички бизнес сектори. Въоръжени със своите смарт устройства, потребителите искат друго преживяване и успех в бизнеса ще имат тези компании, които успеят да го предложат.

В тази фундаментална промяна има три важни неща – свързаността, защитата и аналитичността, заяви Ираван Хира, управляващ директор на HPE България, по време на форум за дигиталната трансформация на IDC България. „Сигурността е особено важна – това ще е „ахилесовата пета” на новия, дигитализиран свят“, посочи Хира.

Три са сферите на приложение на новите технологии за интернет на нещата. Сградите се променят радикално. В тях освен вездесъщата интернет свързаност вече царуват сензорните системи, които правят достъпа на хората лесен,бърз и многостранен.

„Представете си един стадион, в който влизате със своя билет, който е на смартфона ви, а устройството ви насочва как да стигнете до реда и мястото, което сте резервирали. Но това е само началото. По време на мача можете да стриймвате това, което гледате. В паузата заявявате чрез същия този билет каква напитка искате“, разказва Хира. „Дори не се налага да отидете и да си я вземете, защото момчето, което разнася напитките, ще ви намери – благодарение на технологиите за локализация и снимката ви в приложението. Ще ви потупа по гърба и ще ви даде напитката“.

Подобна автоматизация е още по-желана, например, в медицинските центрове, където дигиталните приложения могат да посрещат пациентите, да ги насочват към правилния кабинет и да направят бързо и лесно посещението при лекаря.

Индустрията е другата сфера на интензивна промяна чрез интернет на нещата. Роботизираното производство, ускоряването на логистиката и дигитализацията на складовете са само част от нещата, които променят бизнеса. Това е секторът, който най-добре осъзнава нуждата от промяна и прави най-много за постигането й, смята Хира.

Сигурността е особено важна – тя ще е „ахилесовата пета” на новия, дигитализиран свят, посочи Ираван Хира

Личните му впечатления са, че доставчиците на ИТ решения вече се посрещат в индустриалните предприятия директно от висшите мениджъри, а не от шефовете на ИТ отдели, защото именно топ ръководителите осъзнават нуждата от дигитализация с цел подобряване на процесите, увеличаване на ефективността и ускоряване на бизнеса.

Широките пространства – обществени места, площади, ниви – са третата сфера, в която ИТ променят „правилата на играта“. Земеделието е един от емблематичните примери. Все повече големи ферми използват сензори за мерене на влажността на почвата и състава й, за да регулират автоматизирано поливните системи, беритбата и всички полеви дейности. В плантациите за добив на палмово масло, например, това води до удвояване на продукцията и повишаване на ефективността.

Енергийният сектор и промените в него ще са една от движещите сили за промяната в бъдеще, прогнозира Хира. Навлизането на възобновяемите енергийни източници и системите за съхранение на енергия изискват намесата на всеобхватни и сложни системи за управление на търсенето и предлагането. Ценообразуването ще става все по-гъвкаво и диверсифицирано. Това ще изисква сложни и мощни системи за автоматизация на база висок клас ИТ.

В дъното на всичко това стои новото поведение на потребителите, казва Хира. Клиентите вече се държат по друг начин, те не търсят просто някакъв продукт – те търсят друго преживяване. Когато отиват в клиниката, например, посетителите искат да бъдат обслужени бързо, да не чакат, да не им задават едни и същи въпроси многократно, да не носят множество хартиени документи. Всичко това означава, че те искат различно преживяване. Който успее да им го предложи, ще има успех, прогнозира Хира.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар