Microsoft: Apple върви по нашите стъпки

Microsoft обръща внимание на конкурентите, но когато нещата опрат непросредствено до създаване на продукти, компанията не гледа към Apple, твърди Райън Гавън

Apple следва стъпките на Microsoft, а не обратното, заяви висш мениджър на софтуерния гигант в интервю за Business Insider.

„Ако гледахме от Apple, ние нямаше да създадем продукти като Surface Pro или Surface Book. От години се учим и усъвършенстваме нашите продукти в категория 2-в-1. Когато Surface се появи, всички бяха настроени скептично, вкл. Apple. След това ни последваха и iPad Pro се явява ярък пример”, казва Райън Гавън, мениджър на подразделението за Surface в Microsoft.

По неговите думи, несъмнено Microsoft обръща внимание на конкурентите, но когато нещата опрат непросредствено до създаване на продукти, компанията не гледа към Apple.

От самото начало Microsoft позиционира Surface Pro като алтернатива на лаптопа, но отскоро в асортимента на компанията се появи и пълноценен ноутбук – Surface Laptop. Но това, според Business Insider, е признание от страна на Microsoft, че за много потребители Surface Pro не може да замени традиционния лаптоп.

„Нашите клиенти го искаха”, казва Райън Гавън в коментара си за Surface Laptop. „Ако не можете да се възползвате от универсалността на Surface Pro или ви е необходима производителността на Surface Book, тогава Surface Laptop е вашият продукт”, допълва той.

Що се отнася до Apple, първоначално компанията рекламираше iPad като мултимедийно устройство за ползване на съдържание. С излизане на iPad Pro – таблет с външна клавиатура и стилус, Apple препозиционира устройството като пълноценна замяна на ноутбука.

Коментари по темата: „Microsoft: Apple върви по нашите стъпки”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ъм чи те техния облак Азур върви на Линукс.. така че .. всеки да си прави изводите, М$ са ок за Десктоп но до там сървърни-облачни изпълнения са за Линукс и Юникс …

  2. Anonymous

    Тукс,

    Щеше да е много хубаво, ако следваха Linux. Като отворен код пускат само отделни неща и то по начин, който им гарантира, че пак ще зависиш от тях.

    Пуснаха там Visual Studio Code. Но, то това е ребрандирано Xamarin Studio, което преди това беше Mono Develop. Цялата тая простотия я направиха, защото видяха как цялата индустрия се насочва към Linux сървъри и облачни платформи под Linux.

  3. Anonymous

    “Apple вървят по нашите стъпки” споделиха от Microsoft, дни след като изкопираха поредния продукт* на Apple …

    Дори не мога да си представя как на тия дръвници им е хрумнало, че iPad Pro е нещо като техните 2-в-1. iPad Pro няма touchpad, не можеш да му закачиш мишка; клавиатурата е отделен аксесоар, който се купува отделно. Работи под iOS и е оптимизиран за работа с пръсти и молива на Apple.

    Патенти на Apple свързани с клавиатура за таблет – начини за закрепяне и прочее, има публикувани от 2011г насам. Патенти свързани с молива на Apple има от 2009г насам. MS в тоя период още се чудеха как да покрият Vista провала и да набутат Windows 7 на всички. Но, Apple ги били следвали! След тая статия, напълно съм убеден!

    * Клавиатурата, за която имаше статия в technews тези дни.

  4. Тукс

    Apple може би да следва МикроМеките (не съм убеден), но ако е така, то е 100% сигурно, че МикроМеките следват Linux и техните стъпки

Коментар