RFID – къде е ефективно да се използва

Като потребители сме се сблъсквали отдавна с технологията RFID (радиочестотна идентификация), например при пластмасовите електронни карти за достъп – те използват RFID, работеща на ниски честоти. При тези карти разстоянието, от което те могат да бъдат прочетени, е ограничено от 2 до 5 сантиметра.

Увеличаване на разстоянието на прочитане означава създаване на големи тагове (транспондери), често неотговарящи на размерите на стоката. Освен това технологията има ограничения в скоростта на четене на множество тагове едновременно.

Предимства

Особеностите на RFID технологията позволяват тя да се прилага там, където не може или е неефективно да се използват други средства за идентификация:

  • RFID тагът може да се намира вътре в обекта и да бъде невидим отвън;
  • Има възможност за дистанционно записване на информация върху RFIDтага;
  • Позволява да се чете едновременно стотици тагове;
  • Практически неограничен срок на експлоатация;
  • Висока защита от условията на околната среда.

Ултрависокочестотна RFID

На пръв поглед ултрависокочестотната технология RFID изглежда малко по-привлекателна, като в Европа се използва работеща честота 862 МHz. На тази честота работят и са стандартизирани Gen2 или ISO18000-6c, което означава съвместимост на оборудване и способност за прочитане на стока навсякъде. В същото време подобна глобализация претърпя и баркодът.

Друго предимство на технологията е възможността за презаписване и съхраняване на голям обем информация, а това открива широки възможности за организация на информационните потоци. Разстоянието на прочитане на RFID е от 10 сантиметра до 10 метра със скорост 80 км/ч или до 1000 транспондера едновременно. Цената на един транспондер е в порядъка на десетки евроцентове.

Приложения

Днес се говори за успешно внедряване на RFID в месопреработващата промишленост – на дъното на тарата се поставя транспондер, носещ информация за тегло, номер на бригада, смяна, съдържимо и т.н. Голям потенциал има RFID във фармакологичния сектор за електронни паспорти на лекарства и защита от подправяния.

Несъмнено технологията RFID има голямо бъдеще и може да надмине очакванията на тези, които ще се възползват от нея. Но засега RFID е в процес на глобализация и доразвиване.

Авторът на статията Николай Зиновиев е маркетинг мениджър на SystemGroup България. Заглавието е на редакцията.

Коментар