Пазарът на монитори у нас вече е зрял

Големи екрани с висока резолюция, извити дисплеи и ергономични функции са основните тенденции при мониторите, разкри Мартин Лечев, представител на MMD и AOC за България

Пазарът на монитори в България е достигнал фазата на зрялост с годишен обем от около 100 хиляди бройки. Потребителите търсят монитори с по-висока средна цена и по-голяма резолюция, съобщи Мартин Лечев, представител на MMD (лицензен партньор на Philips) и AOC за България, Албания и Македония.

У нас мониторите Philips и АОС държат около 28% пазарен дял, което им отрежда първа позиция, допълни Лечев при представяне на нови модели на двете компании в софийския клуб „Motto”. Той поясни, че разглеждат продажбите на двата бранда заедно, тъй като продуктовите им линии не се припокриват.

В Европа двете марки заемат втора позиция с пазарен дял от около 15 на сто, а в световен мащаб държат цели 37,8% от търгуваните монитори, каза още Лечев.

Големи екрани с висока резолюция, извити дисплеи за по-поглъщащо зрително изживяване и набор от ергономични функции, които подобряват комфорта и пазят очите на потребителите, са основните тенденции при мониторите. Ключова роля има производителността за всеки потребител, ангажиран с продължителна работа пред екрана.

Мониторите Philips и АОС държат около 28% пазарен дял у нас

„4K екраните могат лесно да заменят мултимониторните конфигурации, използвани от широк кръг професионалисти като дизайнери, проектанти, програмисти, финансисти и др. Същевременно хората, търсещи концентрация и уединение в работата си, могат да се възползват от извитите дисплеи на двете марки, за да останат фокусирани върху случващото се на екрана“, поясни Мартин Лечев.

Калин Йорданов, брокер във финансова къща „Карол“, дефинира изискванията към екраните за следене на борсови индекси и анализ на информация за пазарите, стъпвайки на собствения си опит. Той препоръча голям извит екран с 4K резолюция, който да замени конфигурациите с няколко монитора, използвани най-често от финансовите специалисти.

По този начин, според Йорданов, се постига не само по-лесна концентрация и визуално покриване на важната информация, но също така се обособява по-подредено работно място, което не разсейва потребителя с множество кабели и не изисква специална компютърна конфигурация. Благодарение на функцията MultiView, предлагана от много модели на Philips, потребителите могат да следят информация от два източника – например интернет страница и специализирано телевизионно излъчване.

Набиращата все по-голяма популярност геймърска индустрия също е на фокус в портфолиото на марката AOC, която вече втора година развива успешно линията си за геймъри AGON. Тя включва модели с рекордно висока честота на опресняване от 240 Hz и редица полезни екстри, които правят играта не само по-лесна, но и по-здравословна.

40-инчовият Philips BDM4037UW е най-големият извит 4K дисплей на пазара у нас

Представителите на Philips и AOC демонстрираха на живо няколко модела монитори.
Philips BDM4037UW, например, е 40-инчов модел от линията Brilliance с 4K Ultra HD резолюция и функция MultiView. Това е най-големият извит 4K дисплей, който в момента се предлага на пазара, твърдят от Philips. Той включва още Ultra Wide Color технология, която осигурява широк цветови спектър за истински реалистична картина, покриващ 85% от NTSC стандарта.

Philips 349X7FJEW се отличава с UltraWide Quad HD резолюция 3440×1440 пиксела и панорамен формат 21:9

С извивката от 1800 мм, Philips 349X7FJEW от новата X-линия подобрява концентрацията, като създава увеличено възприемане за дълбочина с повече персонално пространство, особено в задачи с много детайли. Моделът се отличава с UltraWide Quad HD резолюция 3440×1440 пиксела и панорамен формат 21:9. Цветовият спектър с покритие на 117,3% (CIE1931) sRGB дава чудесно цветово възпроизвеждане за запалените фотографи и видео продуценти, а технологията AMD FreeSync поддържа плавно видео възпроизвеждане, без насичане, накъсване и замазване при движение.

Philips 328P6VJEB е подходящ за работа с CAD софтуер, 3D моделиране и анализ на големи таблици

Друг модел, Philips 328P6VJEB, използва високопроизводителен панел с UltraClear, 4K UHD резолюция. Този монитор е подходящ за професионалисти, които имат нужда от много детайлни изображения при работа с CAD софтуер, 3D моделиране или анализ на големи таблици с финансови данни.

АОС C3585FQ се явява 160Hz извит геймърски монитор за игри, поточно видео и филми. С радиус от 2000 мм той е по-извит от други аналогични модели и осигурява на геймърите забележително високо ниво на „потапяне“ в картината. Моделът предлага още Adaptive-Sync технология (съвместима с FreeSync, с обхват от 45 до 160 Hz) и Wide Full HD резолюция (2560×1080 пиксела). Всичко това осигурява плавна игра без накъсване, входно закъснение или замазване. В допълнение, този монитор предлага два HDMI (MHL) порта и два DisplayPort входа.

Геймърският монитор AOC AGON AG251FZ има честота на опресняване от 240 Hz и 1 ms време за реакция

AOC AGON AG251FZ е най-бързият геймърски монитор на AOC до момента, с честота на опресняване от 240 Hz, 1 ms време за реакция и Adaptive-Sync, което гарантира супер плавен геймплей без замазване при движение, накъсване или насичане. Премиум възможностите, като стойката AOC Ergo Dial Base и контролерът AOC QuickSwitch, осигуряват повече комфорт на състезаващите се играчи.

АOC PDS241 е разработен съвместно със световноизвесната дизайнерска къща Studio F. A. Porsche. Това е 24-инчов модел с 3-странен „безрамков“ AH-IPS панел, асиметрична метална стойка и ултра тънък, минималистичен премиум дизайн. С първия модулен дизайн, използван в монитор, PDS241 комбинира захранването и HDMI входа в един кабел, излизащ от стойката. AH-IPS панелът с технология AOC SuperColor WCG покрива обширно цветово пространство и осигурява възможно най-големите зрителни ъгли.

Деница Дженева

Деница Дженева