Излизат първите EPYC сървъри

Сървърният чип EPYC постави множеството рекорди в едно- и двупроцесорни системи

AMD пусна на пазара новата серия сървърни процесори EPYC 7000. Чиповете имат до 32 Zen ядра и набор от функции за висока производителност при различни натоварвания с целочислени изчисления, операции с плаваща запетая, обмен на данните с паметта и входно-изходни операции.

EPYC е призван да увеличи производителността на корпоративните и облачни приложения, както и на приложенията с използване на изкуствен интелект, стана ясно от изявление на Лиса Су, президент и СЕО на AMD.

„EPYC процесорите осигуряват безкомпромисна производителност за едноцокълни системи, а при двупроцесорните конфигурации вдигат сървърната производителност, като надминават конкуренцията във всеки ценови сегмент. Връщаме избора и иновацията в информационните центрове със силната поддръжка на нашите глобални екосистемни партньори”, заяви Лиса Су.

Машини на база AMD EPYC 7000 обявиха водещи производители на сървъри като HPE, Dell, Asus, Lenovo, Supermicro и др., а основни доставчици на операционни системи като Microsoft, Red Hat и VMware показаха оптимизирана поддръжка за EPYC.

Вълненията около EPYC се дължат основно на множеството рекорди в сървърни тестове, постигнати от едно- и двупроцесорни системи. Така например, EPYC 7601-базирана система постигна 2360 точки в SPECint_rate2006, което е по-висок резултат от всяка друга двупроцесорна система.

При еднопроцесорните машини, EPYC 7601-базирана система постигна 1200 точки в SPECint_rate2006 – отново по-висок резултат от всяка друга мейнстрийм еднопроцесорна, x86-базирана система.

Процесорите EPYC имат силно мащабируем SoC дизайн с 8 до 32 ядра и поддръжка на две нишки на ядро. При двупроцесорните сървъри се поддържат до 32 DIMM DDR4 памети на 16 канала памет, или до 4 терабайта общ капацитет на оперативната памет.

Безпрецедентна е поддръжката на интегрирани, високоскоростни входно-изходни канали (I/O) със 128 писти PCIe 3 на всеки продукт. Силно оптимизирана е и структурата на кеша за високопроизводителни и енергоефективни изчислителни среди.

AMD пуска общо 9 модела EPYC процесори с 8, 16, 24 и 32 ядра, тактови честоти от 2,0 до 3,2GHz и консумация (показател TDP) от 120 до 180 вата. Цeните на процесорите не се съобщават.

Коментари по темата: „Излизат първите EPYC сървъри”

добавете коментар...

  1. Иван

    Anonymous Успех с новата фурна! Пиши като си купиш.

  2. Anonymous

    Като производителност за ват бие интелтие с около 20-30%, с малко смъкване на волтажа пак ще по-икономичен и пак ще е по-бърз от най-бързия интел, че и за 1/2 от парите 😀

  3. :)

    E7-4830 v3 е с TDP 115W

  4. Иван

    Бря, това не е котлон, това си е цяла фурна!

Коментар