България е сред страните с най-бърз 4G интернет

Средната скорост на мобилният 4G/LTE достъп до интернет в света е 16,2 Mbps, сочи глобално проучване на Open Signal. За сравнение, този показател при 3G мрежите е 4,4 Mbps, а при мобилния Wi-Fi – 8,8 Mbps.

Традиционно, Южна Корея и Сингапур са страните с най-развит мобилен интернет. По-конкретно, LTE мрежите в Южна Корея имат средна скорост 43,5 Mbps и са достъпни на 96,4% от територията на страната. В Сингапур показателите са съответно 45,6 Mbps и 82,1%.

България се представя отлично по отношение на средната 4G скорост. Страната ни заема девето място в света с показател 34,07 Mbps. Но като достъпност сме по средата в класацията на Open Signal  с 69,71% покритие на територията.

Сериозен напредък по достъпност бележат САЩ, които за половин година са се изкачили от 10-то на 4-то място, но по отношение на скоростта са чак на 59-то място с 14,9 Mbps. Напредва бързо и Индия, където мобилният оператор Jio вече има 100 млн. абонати на LTE мрежата си.

Като цяло, мобилният интернет в Европа отстъпва на фона на азиатските държави. Водещи икономики като Германия и Франция са в долния край на класацията по достъпност с по-малко от 60%. За сметка на това Унгария и Норвегия се нареждат сред отличниците с 4G скорост над 40 Mbps.

По данни на анализаторската компания Tefficient, най-скъп е мобилният интернет в Холандия, Канада, Белгия, Германия и Чехия, а най-евтин – във Финландия, Латвия, Литва, Естония, Дания, Австрия и Швеция.

Коментари по темата: „България е сред страните с най-бърз 4G интернет”

добавете коментар...

  1. бачи кико

    ндей ндей хвали… на теория едно, на практика друго!
    ЗАЕБИ обхвата 3г,4г ами като сложим ограничение от еди си колко МБ/ГБ на месец и тая “БЪРЗА СКОРОСТ” за какъв чеп ми е?

Коментар