Acer създава платформа за умни таксита

Платформа с изкуствен интелект може да направи бизнеса с таксиметрови услуги по-печеливш

Acer, производител на компютри от Топ 5 на световния пазар, създаде иновативна платформа за организация на услуга за умни таксита. Разработката е част от инициатива на тайванската компания в сферата на цифровите решения за умни градове, съобщи DigiTimes.com.

Благодарeние на технологии с изкуствен интелект (AI) и анализ на големи данни (Big Data), платформата ще дава препоръки за това къде е възможно максимално търсене на таксиметрови услуги, респ. къде е най-голям броят на потенциалните клиенти.

В момента AI системата на Acer минава процес на сертификация, като се очаква през втората половина на годината услугата да бъде внедрена в Taiwan Taxi – най-голямата таксиметрова компания в Тайван.

Като използва анализ на статистически данни и алгоритми за машинно обучение, услугата предсказва местата с висока потребност от таксиметрова услуга. Отчитайки различни фактори, вкл. ден от седмицата, време от денонощието, природни условия, датите на празници и събития, платформата на Acer ще препоръчва на таксиметровите шофьори най-приоритетните райони.

Статистиката сочи, че в тайванската столица Тайпе такситата пребивават средно по 2,32 часа на ден без клиенти. Acer се надява, че използването на ИТ услугата ще намали тези престои и така ще повиши приходите на таксиджиите.

Коментар