Опасността от верижни фалити става реална

Междуфирмената задлъжнялост през 2008 г. отново се е увеличила значително, според данни, изнесени днес от БСК. В края на годината тя е била почти 90 млрд.лв., като задълженията към финансови предприятия са със 71% по-големи.

Много предприятия нямат необходимите средства за постепенно погасяване на взаимните си задължения. Държавата и общините продължават да са генератор на междуфирмени задължения.

Поради блокиране на възможността за разплащане между фирмите, опасността от верижни фалити става реална, предупредиха от БСК. Броят на процедурите по несъстоятелност през 2008 г. са се увеличили 2 пъти в сравнение с 2007 г.

Върху задълженията през 2009 година съществено влияние ще оказват следните няколко фактора:

  • Значителен спад на БВП – очакван около 4.9% за 2008 г. и бюджетна прогноза за спад през 2010 г. от 2%. Особено тежко е засегнато промишленото производство. В сравнение с деветмесечието на миналата година то е по-малко с 18%, а строителното – с 10.5%. С около 14% са по-малко и продажбите в търговията.
  • Намаленото кредитиране от банките. През деветмесечието на 2009 г. банките са отпуснали на нефинансовите предприятия 2.431 млрд.лева. През същия период на 2008 г. кредитите са били 4 млрд.лева, т.е. има намаление с 1.6 млрд. лева или с 40%. За периода лошите кредити нарастват от 2.3% на 6.0%, вследствие на влошената ликвидност на предприятията. Преструктурираните кредити достигат 11%, а необслужваните лизингови договори – 13%.
  • Държавата продължава да е основен генератор на междуфирмени задължения. Към края на 2009 г. неразплатените задължения на републиканския бюджет, общинските бюджети и държавните търговски структури (по договори за обществени поръчки, невъзстановен ДДС, европейски фондове и др.) са около 2 млрд.лева.

Като се отчетат тези фактори, може да се очаква темпът на нарастване на задълженията през 2009 г. спрямо 2008 г. слабо да се намали.

Коментар