Емотиконката празнува 30-я си рожден ден

Емотиконката, използвана, за да илюстрира емоции, празнува важно събитие през този месец, а именно 30-я си рожден ден. На 19 септември 1982 година професор Скот Фалман от университета „Карнеги Мелън” в Питсбърг изпраща електронно писмо, в което за първи път се използва странично усмихнатото лице.

Питсбърг употребил последователността от символи :)-, за да обозначи шега и по този начин да разграничи хумористичните от сериозните имейли.

Веднага щом неговото електронно писмо било изпратено идеята бързо се разпространила в други университети и изследователски лаборатории.

Концепцията придобила глобален ефект само за няколко месеца и се превърнала в широко използвано комуникативно средство – обичано и ненавиждано едновременно.

Днес има огромно разнообразие от модерни емотиконки, които се появяват главно като малки, жълти компютърни графики. Докато някои са статични, други се движат и изразяват различни емоции.

Професор Фалман не одобрява особено актуализираните емотиконки. Пред „The Independent” той заявява, че ги счита за грозни и осакатяващи предизвикателството да бъдеш иновативен по интелигентен начин – изразявайки емоции чрез стандартните компютърни символи.

Също така Фалман споделя, че е бил изключително шокиран от факта, че негово просто изобретение постигнало такъв успех, при положение, че електронното писмо отнело само десет минути от живота му и било просто нещо, с което искал да изненада няколко приятели.

Коментар