Изненада: Безплатен ъпгрейд до Windows 10

Microsoft вече гледа на Windows като услуга, заяви Тери Майерсън, вицепрезидент на компанията

Microsoft вече гледа на Windows като услуга, заяви Тери Майерсън, вицепрезидент на компанията

Microsoft ще предложи безплатен ъпгрейд до Windows 10 за потребителите на версии Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1, стана ясно днес на пресконференция в Редмънд. По този начин компанията се надява да насърчи клиентите си да преминат към новата ОС на различни устройства.

В първата година след излизане на Windows 10 на пазара, потребителите ще могат да обновят операционните си системи напълно безплатно за всяко устройство с версии 7 и 8.1, съобщи Тери Майерсън, вицепрезидент на Microsoft. Компанията се ангажира да актуализира системата безплатно през целия жизнен цикъл на устройствата.

След изтичане на първата година от пусканe на системата, ъпгрейдът ще стане платен, но цените към момента не са известни. Microsoft вече гледа на Windows като услуга, допълни Майерсън. По неговите думи това ще бъде най-голямата интернет услуга на планетата, а въпросът „Коя версия на Windows ползвате” вече няма да има смисъл, каза още вицепрезидентът.

Това е добра новина за разработчиците. С универсални Windows приложения, които работят на всички устройства, разработчиците ще създават само едно приложение за PC, таблети, смартфони, конзоли Xbox, интернет на нещата и т.н.

И с новата операционна система Microsoft ще продължи да поддържа начина на работа с Windows на корпоративните потребители – с дългосрочно обслужване на техните критични среди, увери Майерсън. Най-добрата практика за тях е да се свържат с Windows Update и да получават последните обновления на сигурността веднага щом станат достъпни.

Windows 10 очевидно ще коригира някои грешни стъпки на Microsoft с въвеждането на Windows 8, вкл. липсата на традиционното старт меню. Версия 10 идва с ново старт меню, в отговор на желанията на повечето РС потребители.

Сред нововъведенията е и Cortana – персоналния цифров помощник на Microsoft, познат от Windows Phone, който за първи идва на РС и таблети с Windows 10. Голяма стъпка, разбира се, е че Windows 10 ще работи на смартфони, таблети и РС по сходен начин.

Версия 10 на платформата включва нов браузър – това е Spartan, информации за който се появиха преди около месец. Spartan се развива като проект, различен от Internet Explorer, и ще предложи иновативни възможности, например писане на бележки директно на разглежданите уеб страници.

Интересна нова функционалност е Continuum Mode, който влиза в действие при устройства от типа „две в едно”. Windows 10 ще преминава лесно от режим на работа с клавиатура/мишка към тъч/таблет, като разпознава автоматично преобразуването на устройствата.

Коментари по темата: „Изненада: Безплатен ъпгрейд до Windows 10”

добавете коментар...

  1. @_@

    Не знам кой какво е гледал, но събитието беше явно разделено на три части – реален продукт (Windows 10) , почти завършен продукт (Surface Hub) и прах в очите (HoloLens).

    Всички нови функции на Windows 10, всъщност, са взаимствани от OS X Yosemite, като изключим “подобряването” на изображенията – несъществена функционалност, предоставяна от един куп приложения за фотография.

    Surface Hub беше нещо наистина интересно за подобряване на работни процеси. Стори ми се недовършен като концепция, но може и да греша.

    HoloLens беше изцяло прах в очите на аудиторията. Някои от кадрите хващаха жената, която правеше демонстрацията (някоя си Лорейн). Горката, изглеждаше доста изтормозена и се гънеше и напъваше доста, за да види и нагласи един или друг елемент.

    Ако потърсите в Youtube на тема Augmented Reality, ще видите доста по-добри резултати от тези на MS.

    В същото време, MS не дадоха никакъв отговор на въпроси, които се появиха още с Windows 8. Примерно, как точно се разработват ефективни графични интерфейси, които работят едновременно с мишка/клавиатура и gestures? А, с холограмите какво се прави?

  2. blagovest

    дали 10 дали 20 не ме интересува АС съм със ХP i cubase8 backa idealno kato se ima predvid sis vst ta teji nad 17GB taka che xp i windows7 spored mene te sa podobavashti operacionni sistemi

  3. Techno-Studio.Eu

    Ей това е яко 😉

  4. Petrov

    С това windows като услуга се цели да получават редовно средства, може да са малко, но редовно, както искат да направят с новия Офис и други програми. Apple имат такава политика, но при тях качеството е различно.

  5. Уф

    Остава сега да си представите как плащате и годишна таксичка. Не е безплатно и бях сигурен, че ще направят като с Офис. Човек вече не може да си купи еднократно софтуер и да си го ползва пълноценно.

  6. Мда

    Всичко звучи добре но това хич не ми харесва: ” Microsoft вече гледа на Windows като услуга, допълни Майерсън. По неговите думи това ще бъде най-голямата интернет услуга на планетата, а въпросът „Коя версия на Windows ползвате” вече няма да има смисъл, каза още вицепрезидентът.” – да не кажа че леко дори плаши … Идеята PC то да стане Хромбук не ми харесва изобщо, а точно това е намерението както изглежда.

  7. Anonymous

    Аз вече се дублирах. Исползвам 98% Убунту. Проблема е, че уиндоса ми заема ССД диска. И въпреки това убунтото е по – бързо. Кънтър страик и уорлд оф уаркрафт ми вървят, днеска смятам да пробвам команд анд конкуер поредицата. Иначе десятката обещава интересни нещица, ама с какви изисквания?

  8. Шимо

    Да, не харесвам Линукс, но така като гледам, май ще трябва да седна и да го науча и да дублира всичко каквото ми трябва докато е време

  9. ti4o

    Не знам дали сте гледали снощи, но Windows 10 ще даде на света толкова много възможности. Ядрото е изцяло пренаписано с идеята разработчиците да могат да създават всякакви устройства които да рънват windows, представиха още софтуера и хардуера си за холограми, които е доста, доста напред. Лично мое мнение е че след вчерашното представяне на Microsodt, linux и Mac останаха на десетилетия зад Windows!

  10. Anonymous

  11. Борис

    ? BS

  12. незнайко

    windows, като услуга ??!!! И ще се превърне в най – големия бирник на планетата, във всеки един момент може да ти оставят компютъра в будна кома – включва се, но нищо повече и после да обясняват, че това не бил техен проблем а на интернет провайдъра. Това ще е най – мощното средство за контрол на корпоративните клиенти решили да си сложат яйцата в ……… устата на лисицата. 😉

Коментар