7-те програмни езика, които ще ви направят ИТ специалист

Не е задължително да сте в САЩ, за да усвоите до съвършенство най-необходимите програмни езици и да станете изявен ИТ специалист – условията за това са налице и в България

Не е задължително да сте в САЩ, за да усвоите до съвършенство най-необходимите програмни езици – условията за това са налице и в България

Ерата на програмирането и софтуерните иновации тепърва започва! Според Американското бюро за трудови статистики, работните позиции в ИТ сферата ще нараснат с цели 8% през следващите седем години. А като отнесем тази цифра към хилядите работни места към момента, повишаването ще се окаже наистина осезаемо.

От изключително значение за всеки ИТ специалист е добрата и подходяща подготовка. И въпреки неоспоримото доминиране на Америка, и България е прекрасно място за младите и амбициозни хора да получат отлично образование и кариера в бързо развиващия се сектор. Именно динамичното и светкавично разширяване на ИТ сферата у нас наложи създаването на редица специализирани учебни заведения. Това е сигурен признак, че програмирането има бъдеще и вътре в родните предели.

Представяме ви 7 програмни езика, които Mashable определи като най-необходими за всеки ИТ специалист през 2015 г. Гарантираме ви, че не е задължително да сте в САЩ, за да ги усвоите до съвършенство:

1. Java

Java е един от най-разпространените езици за изграждане на сървърната логика на повечето модерни уеб приложения. С него разработчиците биха могли да отговорят на нуждите на разностранни и многобройни потребители. Чудесен пример е и операционната система Android, в основата на която е именно Java езикът (курсове за Java).

2. JavaScript

Всеки модерен уебсайт използва JavaScript. Това е най-подходящият език за създаване на интерактивен сайт или изграждане на потребителски интерфейси с някоя от десетките структури на JavaScript. С него може да се създават и цялостни уеб приложения, без използване на други програмни езици (курсове за JavaScript).

3. C#

C# е език за разработване на платформите и услугите на Microsoft. Без значение дали изграждате модерно уеб приложение, десктоп приложение за вашия бизнес или мобилно приложение за Windows Phone устройства, C# е най-бързият начин, за да задвижите всичко, което Microsoft може да ви предложи. Интересен е и фактът, че популярната платформа за разработване на онлайн игри – Unity, също използва C# като основен език (курсове за C#).

4. PHP

PHP, заедно с бази от данни като MySQL могат да бъдат използвани като инструменти за изграждане на модерно уеб приложение. Наред с многобройните уебсайтове и мениджмънт системи, които са изградени на основата на PHP, е платформата WordPress, която можете да използвате, за да създадете собствен уебсайт или блог (курсове за PHP).

5. SQL

SQL е структурен език за създаване на таблици с информация в релационни системи за управление на бази данни. SQL се използва за създаване, модифициране, извличане и манипулиране на данни. SQL не е труден за четене и разбиране дори за начинаещи.

6. Objective-C

Ако сред целите ви е и създаването на приложения за iOS, ще трябва задължително да научите Objective-C. Въпреки че миналата година вниманието беше основно насочено към новия Apple език – Swift, основите на приложенията в екосистемата продължават да се изграждат именно с Objective-C.

7. Visual Basic

Visual Basic е ключов език от платформата .NET, който ви позволява да създавате приложения за поддържане на вашия бизнес. С Visual Basic можете да автоматизирате силата на Office приложенията (като Excel) за извършване на нечовешки сложни изчисления и ускоряване на много други от обичайните ви задачи.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментари по темата: „7-те програмни езика, които ще ви направят ИТ специалист”

добавете коментар...

  1. Атанас

    Прави ли на някой впечатление, че Intel разработват fortran, C и с други езици не се занимават. Да не би да си пилеят парите поради някакво неразбиране?
    Вероятно по-горе се разбира правене на кариера в области свързани с широка-употреба и “правене на пари”. Кариерата в някои избрани области на науката е друго нещо.

  2. Йордан

    Само да вметна, че можеш 5 програмни езика да знаеш перфектно като синтаксис и пак да не ставаш за програмист. При програмирането начинът на мислене е от решаващо значение. Защото всеки може да назубка един-два езика за програмиране, но да се научиш да мислиш е трудната част.

    По същата логика, това че знам перфектно български не ме прави писател, нали? Защото за да си писател ти трябват още много други качества освен това да знаеш идеално езика, на който пишеш.

  3. Стефан

    В оригиналната статия ги има и другите езици, вероятно правилно подредени,
    http://mashable.com/2015/01/18/programming-languages-2015/
    Казват, че VB е доста разпространен в САЩ.
    Причината вероятно е подобна на тази, поради която възрастните счетоводители научаваха по една счетоводна програма, и до там.
    Също така, все още доста код на Cobol се търкалял по компютрите.
    От друга страна – или си програмист, или не.
    За начало един език е достатъчен.
    Ако ставаш, рано или късно научаваш и други.

  4. observer

    Абе кво се чудите на Бейсика, има там едни неща дето другите езици са слаби в тях. Оставявам Ви да ги откриете !!!
    Четете хора !

  5. Anonymous

    Няма C и C++

    Трагедия.

    7. Visual Basic???????????????????????????????????????????????????????????????????

  6. harry

    FORTRAN

  7. Ех тази Криси

    Криси, разбираме, че искаш да си рекламираш работното място, но не забравяй, този сайт го посещават, хората от IT сферата. Няма ли курсове за SQL в България?

  8. dumb user

    Ами много ясно. Нали трябва да си направят реклама на университета и да кажат за пореден път, че това което преподават там е най-доходоносното

  9. Beli

    Interesno, lipsva kato cqlo ideqta za Linux, Ruby, Python :} VB e tolkova izvan toq spisak, che nqma i nakude. Spokoino kato most important moje da se sloji JS, no ezika e malko po – osoben i kato cqlo ne e dobur izbor za purvi ezik.

    Ako vi se raboti v golqma korporaciq uchete Java i C#, ako iskate da imate poveche izbor, da rabotite online i da ste tursen ot dobri start ups, nasochete se kum dinamihcnite ezici i Linux – JS,Python i Ruby.

    Nezavisimo kakvo si izberete, budete nai – dobrite, inache nqma smisul.

  10. гууд

    Това са минималните изисквания. Има още, нещастници…

  11. Драгомир

    > Тия не са добре има много други с по добро бъдеще
    Може да се каже, че тези езици са с добро близко минало…

    Иначе липсата на езика “C” в списъка е направо смехотворна 😀 🙂 😀 🙂 😀

  12. Борис

    Здрава реклама на долнопробния ПУЦ Софтуни.

  13. сикуку

    Тия не са добре има много други с по добро бъдеще 🙂

  14. wtf

    VISUAL BASIC? 😀

Коментар