Софтуерът ще се плаща като телевизията и интернет

software_subscribe_top

Софтуерът върви към абонаментен модел на заплащане, подобно на услуги като телевизия и интернет

Идеята софтуерът да се плаща като комунална услуга се превръща в реален бизнес модел за все повече компании. Традиционните схеми за покупка на вечни лицензи за програмите, с които работят професионалисти и офис служители, скоро ще станат спомен от миналото. Клиентите на софтуерните компании ще трябва да плащат постоянно и “доживот” за продуктите, които ползват, така както всеки плаща ежемесечни сметки за телевизия и интернет, ток, вода и други комунални услуги.

И в момента редица облачни услуги – например за музика, съхранение на данни, офис приложения и други – се предлагат по подобен начин. Но какво ще кажете за софтуер като услуга на професионални пакети за проектиране от рода на AutoCAD? Скоро, много скоро – от 1 февруари 2016 г. не само AutoCAD, но почти всички останали софтуерни продукти на Autodesk ще се предлагат единствено на базата на регулярни абонаментни плащания.

Американският разработчик обяви, че след една година ще прекрати продажбите на пожизнени лицензи за флагманските си продукти AutoCAD, 3ds Max, Maya, InfraWorks, Inventor, MotionBuilder и други, общо 22 професионални програми.  Считано от 1 февруари 2016 г., новите клиенти на Autodesk ще трябва да плащат за софтуера регулярно, за да могат да го ползват в работата си.

Новата схема на плащане се представя от Autodesk като нещо много добро за клиентите – те ще могат да съкратят първоначалните разходи, да опростят управлението на продуктите и да добавят лесно нови инструменти в работния процес. Освен това подобни лицензи ще позволят на клиентите на Autodesk да ползват софтуера на компанията на повече устройства.

Софтуерът, доставян с временни лицензи, няма да се различава по състав и начин за съхранение на файловете от този с постоянен лиценз.  Всички приложения и данни ще се съхраняват на локалния компютър, а потребителите ще ползват винаги последните версии на продуктите с максималния набор от възможности, уверява Autodesk. Клиентите на компанията, закупили постоянни лицензи до 1 февруари 2016 г., ще могат да продължат да ги ползват.

“Нашите клиенти отдавна се нуждаят от по-гъвкав подход към лицензирането и по-бърза възвращаемост на инвестициите в софтуер. Преходът към абонаментен модел ще позволи на Autodesk да удовлетвори тези нужди, като заедно с това предостави лесен достъп до широко портфолио от технологии”, коментира Андрю Анагност, вицепрезидент на Autodesk.

Преходът към абонаментен модел е отчетлива тенденция на пазара за софтуер. През юни 2013 г. Adobe Systems прекрати пускането на нови версии на пакета Creative Suite и го замени с облачна услуга Creative Cloud. Всички приложения в пакета се продават под формата на абонамент, вкл. Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver и Premiere Pro. Клиентът вече няма възможност да плати еднократно за дадена програма и да я ползва докато му е необходима – вместо това се изискват регулярни плащания на месечни или годишни такси.

Най-големият разработчик на софтуер, Microsoft, също върви в това направление. Компанията пусна облачната услуга Office 365, която концептуално наподобява Creative Cloud – например, по заделянето на пространство в облака и възможността за зареждане на приложения на локалния компютър. Но Microsoft все още не се е отказала от постоянните лицензи и нейните потребители могат да платят за Office еднократно и да го ползват вечно.

Коментари по темата: „Софтуерът ще се плаща като телевизията и интернет”

добавете коментар...

  1. milcho

    nishto nqma da napravqt 🙂 otrqzvash dostapa do internet na programata i si q shtrakash kolkot si iskash s poredniqt crack (blizard opitaha toq nomer i ne im se poluchi (starcraft2) ) ne razbraha li che nqma kak da se spre piratstvoto (nevazmojno e) rusnacite go kazaha edinstveniqt variant da spresh piratstvoto e da spresh interneta a tova nqma da se sluchi poneje koeto i pravitelstvo da go napravi oznachava avtomatichno da bade svaleno ot vlast i ubito s kamani 😀
    Sorry za latinicata no jiveq v uk i ne polzvam kirilica (ne mi trqbva) 🙂

  2. :o)

    Тепърва ще се видят последствията за подобен род услуги като абонамент.
    На някой много му се иска да спре пиратството, но ще си вкара мощен автогол, усещам.

    Едно е някой да ти дава услуга, като абонамент в която той ти върши работа,
    а съвсем друго е лицензче, на нещо в което ти вършиш цялата работа , като абонамент 🙂

    Живота ще покаже, дали няма да върнат лиценз копията пак 🙂

  3. незнайко

    Ами как да се напапкат, като трябва и такива платени тролове, като бай Иван да лапкат. Интересно, как ли реши, че ограбвам някого?!

  4. Разбирачът

    По-добро за клиентите? Глупости на търкалета. По-добре е само за производителите, а от клиентите – май само за тези, които не са завършили 3-ти клас и не могат да си го сметнат, сигурно. Не е трудно да се сметне колко струваше например Photoshop CS6, за “вечен” лиценз и колко струва сега Photoshop CC. Не ми се търсят конкретните числа, но мисля, че за около 1.5 год. се изравняват. Същото е положението и с Офис365. Т.е. – да, в началото си лесно зарибен, но след 1.5 год. почваш да губиш яко от ежемесечното цакане, ако искаш да си вършиш работата законно. Ейииииии… не се наядоха…

  5. Ramiress

    Токът и водата се плащат на абанамент, само че има уреди отчитащи колко съм потребил за даден период от време. Я сега да видим к’ъв уред ще измислят за това, след като изкат и те да са сред този вид услуги. Сигурно с покупката на CAD-а ще те накарат да си купиш и още един бацил който да си пляснеш на компютъра доброволно.
    Тлъстите програмисти, ако сега с един техен продукт изкарваха милиони, сега искат да изкарват милярди.

  6. чч

    То докато научиш програмата и тези велики умове ще са по 300кг. от преяждане. Имаше съобщение че се пускат безплатно а сега абонамент и имало безработицааа. Ах тези програмисти искат и до марс да патуват на разхотка.

  7. tuturutko

    По добре. По малка сума – но месечно и винаги ще има съпорт и нови версии.

  8. Мда

    Абе програмистите едва ли ще усетят нещо. Печалбата ще е предимно за акционерите. А иначе “горят” тези които не могат да си позволят таксите – разбирай 99% от българите. 🙂

  9. Бай Иван

    Браво!
    Това е начинът и родните програмисти да си потърсят добро заплащане в родината си.
    А не да бъдят грабени от Незнайко.

  10. gg

    Намвриха и начин да се противопоставят на краковете. Представете си например SPSS никога не бих я имал по друг начин шибаната програма струва 800$

  11. незнайко

    намериха начин за поробване на лоялните корпоративни клиенти 😀

Коментар