Baidu подготвя смарт велосипед

baidu_dubike_top

Dubike ще има динамо, което преобразува кинетичната енергия в електрическа за захранване на датчиците и сензорите

Китайският интернет гигант Baidu, считан за местния аналог на Google, подготвя за пазара смарт-велосипед. Dubike ще бъде оборудван с набор от технологии за фитнес-проследяване като сърдечен монитор, брояч на оборотите на педалите и др., които ще се синхронизират със смартфона на потребителя, пише GreenTech.bg.

В допълнение, мобилно приложение ще позволява на собственика да следи позицията си на GPS карта, да получава упътвания за маршрути или да картира маршрутите си – наред с фитнес-статистиката. Колелото ще има и „динамо“, което преобразува кинетичната енергия в електрическа за захранване на датчиците и сензорите. Енергията ще се съхранява в батерия и ще може да се използва и за зареждане на външни електронни устройства като например смартфона на на велосипедиста.

Смарт-велосипедът е разработен съвместно с Университета Цинхуа и засега няма публикувани никакви конкретни спецификации – за теглото, цените или размерите. Въпреки това Baidu се надява да може да пусне умния велосипед на пазара съвсем скоро.

Иновативният смарт-велосипед Dubike вероятно няма да се продава в САЩ или Европа, или поне не още от самото начало. Несъмнено обаче технологията ще провокира креативните умове да се замислят за западна версия на Dubike.

Коментар