Европейските граждани: ТТИП ще понижи стандартите в ЕС

Регулаторното сътрудничество между ЕС и САЩ е част от поетапното широко отваряне на вратите за ГМО, шистов газ, хормони на растеж в месото, наноматериали и такива, които разрушават ендокринната система, предупредиха граждански сдружения

Регулаторното сътрудничество между ЕС и САЩ е част от поетапното широко отваряне на вратите за ГМО, шистов газ, хормони на растеж в месото, наноматериали и такива, които разрушават ендокринната система, предупредиха граждански сдружения

152 граждански организации от Европа са излезли с общо становище относно един от най-спорните аспекти на търговското споразумение между ЕС и САЩ (ТТИП) – регулаторното сътрудничество. Сред тях са и няколко български, съобщиха от Екологично сдружение „За Земята” и сдружение „Солидарна България”.

Организациите са категорично „против” посоката на преговорите по ТТИП в областта на регулирането на жизненоважни области като химикали, хранителни стандарти, обществени услуги в сферата на здравето и безопасността.

Повод за тази масова реакция стана последната изтекла позиция на ЕК във връзка с глава „Регулаторно сътрудничество”. От нея става видно, че Европейската комисия предлага система, която може да доведе само до допълнителни пречки пред разработването на стандарти в обществен интерес, тъй като те ще бъдат приемани, само ако не влияят на „търговията и инвестициите”.

Този механизъм дава безпрецедентна възможност за намеса на бизнес лобитата – те ще могат да спрат всяка нова регулация, която би могла да повлияе върху търговията и инвестициите. Предложението еднозначно приоритизира бизнеса над публичния интерес. Тази процедура ще даде огромна власт на малки групи служители, неизбрани от никого, да спират или обезсилват регулации и стандарти.

„Регулаторното сътрудничество е част от постепенната, но неотклонна атака срещу принципа на предпазливостта, прилаган в Европа. То е част от поетапното широко отваряне на вратите за ГМО, шистов газ, хормони на растеж в месото, наноматериали и такива, които разрушават ендокринната система”, коментира Ивайло Попов от „За Земята”.

Организациите критикуват ЕК за нейното настояване за повече „съвместимост” между законите от двете страни на Атлантика и за „регулаторна среда, която насърчава конкуренция”. Според тях, съвместимостта ще доведе до „занижаваща хармонизация”, както показа доклад на Европейския парламент, публикуван през юли 2014г.

„Дни след като ЕК съобщи, че оповестява на сайта си всички налични документи по преговорите за ТТИП, към десетките вече изтекли документи беше добавен още един. Поредно доказателство, че Комисията публикува само ПР брошури и продължава да крие важните теми, които се обсъждат”, заяви Ваня Григорова от „Солидарна България”.

По нейните думи, в началото водеща идея на Европейския съюз е била солидарността. С механизма за регулаторно сътрудничество, където основен критерий за приемане на закони ще бъде неприкосновеността на търговията, ЕК по същество казва, че основна ценност вече е бизнесът.

Коментари по темата: „Европейските граждани: ТТИП ще понижи стандартите в ЕС”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Един лък можеш да опънеш само до определена граница и се спуква. Грабежът, извършван от 1% от населението, ще бъде търпян от 99-те процента, само временно. Неолибералите самоубийствено режат клона, на който седят и нито масовото следене, нито подслушването ще предотвратят бурята, която ще ги отнесе.

Коментар