Отворен код в борбата с климатичните промени

Евтини метеорологични станции на базата на технологии с отворен код може да помогнат на земеделските производители в Шри Ланка да се адаптират към все по-непредвидимото време. Страната страда от наводнения и свлачища, които съсипват насажденията и разрушават домове, отнемайки дори човешки животи, пише GreenTech.bg.

„Нови мобилни метеорологични станции”, направени предимно от местни части, могат да осигуряват на земеделците бърз достъп до данни за валежите, така че да осигурят време за подготовка за потенциални наводнения или други екстремни метеорологични условия, обяснява Ян Чемин, водещ учен в инициативата. Лесни за сглобяване, сензорите струват по около 250 долара – нищожна цена, в сравнение с онези около 10 000 долара, необходими за стандартните метеорологични станции.

Мрежата от сензори ще може да изпраща текстови съобщения директно до земеделските производители и до държавни служители – в случаите, когато се очакват обилни валежи в определена област. Получавайки такава информация, земеделските стопани ще имат около шест часа време, да за изпразнят напоителните резервоари или да предприемат други мерки, чрез които да предотвратят загубите на реколта заради наводненията.

„Това не е сложна наука, но ще даде на хората време да реагират, така че те могат да спасят и човешки животи, и хранителни култури”, коментира Чемин.

През последните две години в някои части на централна и северна Шри Ланка бяха унищожени до 65 процента от посевите и културите – поради наводнения и други бедствия, свързани с изменението на климата, каза още Чемин. Той е убеден, че информацията от сензорната мрежа също така ще позволи на селските домакинства да имат готовност да събират дъждовна вода за пиене.

Коментар