Технологията AMD FreeSync вече е тук

AMD FreeSync коригира както накъсването, така и запъването/забавянето и осигурява плавен гейминг при всяка скорост на кадрите

AMD FreeSync коригира накъсването и запъването/забавянето, осигурява плавен гейминг при всяка скорост на кадрите

Без  запъване. Без накъсване. Без допълнителни разходи. Само плавен гейминг. Това са напълно ясни и разумни искания от страна на геймърите, които стават възможни с пускане на нов драйвер AMD Catalyst.

Това е първият драйвер с активирана AMD FreeSync технология. Вече се доставят монитори с технологията, а други се планира да бъдат на пазара съвсем скоро, съобщи Робърт Халок, технически маркетинг мениджър в AMD.

Можете да предпочетете 1440p моделите на Acer или BenQ, които имат широк интервал на честотата на опресняване (40-144Hz). Алтернативно, поддръжниците на IPS панелите или на ултра-широките екрани ще се заинтересуват от 29” или 34” варианти от LG.

И още много монитори са на път към потребителя. До 20 модела дисплеи, поддържащи AMD FreeSync, са предвидени да излязат през 2015 г., уточниха от разработчика.

Технологията AMD FreeSync променя играта, като коригира както накъсването, така и запъването/забавянето и дава плавна картина на играта практически при всяка скорост на кадрите. „Мога да увелича детайлите без да се тревожа дали не жертвам гладкото възпроизвеждане и ми е трудно да се върна да играя на нормалните монитори”, сподели Робърт Халок.

До 20 модела дисплеи, поддържащи AMD FreeSync, ще излязат на пазара през 2015 г.

До 20 модела дисплеи, поддържащи AMD FreeSync, ще излязат на пазара през 2015 г.

Технологията AMD FreeSync не струва нищо, за да я възприемат производителите на монитори. Повечето от тях вече са имали съответните компоненти, но са се нуждаели от правилния софтуер, който да прояви скритите им способности.

С помощта на VESA спецификацията DisplayPort Adaptive-Sync бе родена да направи точно това. В нея няма уникални материали или лицензионни такси, а технологията  AMD FreeSync надгражда върху този индустриален стандарт, за да даде на геймърите нещо работещо във всички игри.

Без лицензи. Без специален хардуер. Без нарастващи разходи за хардуера. Всички тези предимства се отразяват на цените. Някои от дисплеите, обявени от партньорите на AMD, са забележимо по-евтини от сравнимите дисплеи с конкурентната технология на динамично опресняване.

Тестовете сочат, че AMD FreeSync на носи загуби в производителността

Тестовете сочат, че AMD FreeSync на носи загуби в производителността

Други дисплеи, като тези от LG, са всъщност по-евтини тази година с AMD FreeSync, отколкото съпоставими модели миналата година без нея. Това е предимството от правилното предлагане на технологиите – като отворени стандарти, с нескъпи инвестиции. С AMD FreeSync нещата наистина стоят по този начин.

Още един любопитен факт: тестовете сочат, че AMD FreeSync на носи загуби в производителността, докато при конкурентните решения не може да се твърди същото, подчерта Робърт Халок. Според експертите на AnandTech, активирането на конкурентната технология коства 1 милисекунда латентност, което е удар върху производителността средно с 3-5%.

AMD FreeSync технологията се оказва по-умна. По данни на компанията, с активирането на AMD FreeSync потребителите получават дори малка печалба в производителността.

„Чували сме от геймърите, ясно и категорично: Vsync не е достатъчна. Вие не я искате, защото ограничава скоростта на кадрите, и това ограничава възможностите най-новите данни от  мишката да се видят от очите. Наричайте го както искате: закъснение от мишката, входно закъснение и пр. С технологията AMD FreeSync ние ви даваме по уникален начин възможността да изключите Vsync, когато скоростта на кадрите на приложението напусне динамичния интервал на опресняване, поддържан от монитора”, поясни Робърт Халок.

Например, ако имате един от 144Hz дисплеите на BenQ или Acer, но играете Counter-Strike: Global Offensive и искате 240 FPS… да, можете! Получавате гладък, без накъсване геймплей от 40-144Hz с тези монитори, но не трябва да жертвате входното закъснение, когато скоростта се вдигне до 145+.

При AMD FreeSync технологията няма нарастващи разходи за хардуер, няма спадове в производителността, тя е отворен стандарт за използване от всеки в игралната индустрия и с плавни скорости на кадрите, така че „никога да не се върнете да играете по стария начин”, заключи Робърт Халок.

Коментари по темата: „Технологията AMD FreeSync вече е тук”

добавете коментар...

  1. калс

    Много неграмотно пишете?

  2. Васката

    Райтърът ще ти сейне съмтинг за мадъра и фор цялото фемили 🙂

  3. Anonymous

    “Плавен картина на играта”
    “плавен гейминг”
    “даде на геймърите”

    Е, може ли такава инапроприатна изказ? Меновете какво ще компрехенднат, като рийднат сач приказки. Джаст лимитнат рейндж народ ще е ейбъл то гетне нещо.

Коментар