Microsoft въвежда алтернатива на паролите

Windows Hello ще се използва не само за вход в операционната система, но и за някои приложения и онлайн услуги

Windows Hello ще се използва не само за вход в операционната система, но и за някои приложения и онлайн услуги

Водещите технологични компании търсят начини да избавят потребителите от досадните пароли за достъп до различни приложения и услуги. След като Yahoo замени паролите със SMS кодове, сега и Microsoft подготвя технология, която е призвана да сложи край на паролите.

Новата функция ще бъде част от операционната система Windows 10, очаквана на пазара през лятото на 2015 г. Става въпрос за Windows Hello – технология за биометрична идентификация, която дава достъп на потребителите до системата чрез сканиране на лице, ирис или пръстов отпечатък, съобщи Индипендънт.

Предполага се, че новият способ за идентификация ще бъде по-удобен за потребителите, тъй като ще им спести нуждата да помнят пароли. Освен това биометричната идентификация се отличава с висока степен на сигурност – много по-лесно е трети лица да се сдобият с паролата, отколкото с пръстов отпечатък или сканиран ирис.

Пречка за разпространение на технологията ще бъде необходимостта от закупуване на устройство със скенер и инфрачервен датчик. Добрата новина е, че все повече мобилни устройства имат подобни възможности.

Microsoft не е първата компания, която експериментира с биометрична идентификация. Apple отдавна използва технология за сканиране на пръстови отпечатъци Touch ID, а Lenovo от няколко години се опитва да замени паролите със сканиране на лица.

Новата технология Windows Hello е абсолютно безопасна и сигурна. Тя ще се използва не само за вход в операционната система, но и за някои приложения и онлайн услуги. Решението вече е готово за масово внедряване, уверява Microsoft.

Коментари по темата: „Microsoft въвежда алтернатива на паролите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Уф пустата америка дето разни рубладжии изсмукват разни статии какъв дълг имала и какъв паразит била. От америка по света се изнасят хиляди продукти, като се почне от авиация, автомобили, софтуер, медицинска апаратура, храна, нефтени продукти, химични и пр. Има ли държава освен Китай с по-голям износ ? И интересно матушката ви рус тогава какъв дълг има като изнася само газ без да влиза и рубла в хазната. А за граждански цели не могат и един тиган да направят. За тия паразити защо не кажеш нещо, дето и 90% от храната даже им е внос, за други стоки да не говорим.

  2. abv

    @Фофу

    Да ти ***** на американските фирми, за които говориш. Аз, за разлика от теб , не обръщам въпроса в Русия срещу САЩ. Аз съм аполитичен и не съм привърженик нито на една, нито на друга държава – говоря по принцип. И не е там въпроса. Много си глупав и с промит мозък, щом не виждаш, че любимата ти Америка живее като паразит на гърба на останалия свят и не знам защо не се обедим целия останал свят срещу онези 4%. Въпросното предприемачество и тяхната икономика е куха – най-големия държавен дълг в света – и виж, кой е най-големия кредитор – изтока Китай и Япония [статия в Wikipedia: Държавен_дълг_на_САЩ]

  3. Фофу

    Да бе, ходят горките американци и американските фирми немили недраги по света и търсят свободен софтуер. Ех, че лош късмет, че не са те срещнали теб. И пъшкат американските фирми от лицензи и по никакъв начин не могат да се състезават с тези на бившият комунизъм цари е свобода и сигурност и предприемачеството е родило горе долу всички по известни марки софтуер.

    Вие червените баби не сте забравили уроците на шумкарите – Ние се криехме, ама никой не ни търсеше. Та така и вие. Притропало му е на Майкрософт за вас.

  4. abv

    @Фофу

    Тъй като усещам, че коментара ти от части закача и моя.
    Да, не ми харесва и НЕ го ползвам. Ползвам символи на свободата и техническият програс – и да, за щастие има и такива. Дивия капитализъм, израз на който е и Майкософт, постоянно иска да ни заробва – нови версии всеки 3 години, огромни цени на лицензи, ограничения и рестрикции. Да, по-хубаво е на изток, от колкото в крайния запад. И щом стигна до пещерите, явно си много далеч от истината и изобщо не си осъзнал това, за което говоря по-долу. Говоря за сигурност, а това, което Майкрософт дава е false sense of security. Още през 19 век един немски философ е казал и осъзнал, че без сигурност няма свобода. На теб оставям сам да откриеш кой е той…

  5. Фофу

    Червените баби пак разкатаха гнилият капитализъм. Хората там с по пранги заробени горките и пъшкат ли пъшкат – Ех къде е Русията да ни дари свобода като на своите мужици. Да друго си е свободата която цари в бившият соц лагер и Русия. Там свобода и щастие бликат та няма удържане.

    Като не ви харесва не го ползвайте. Хващайте секачите и обратно в пещерите откъдето сте изпълзели и си комуникирайте като дялкате по стените по стените слончета и мамутчета.

    Или ползвайте разработки на гореспоменатите символи на свободата и техническият програс. Ако има такива … Или пък като сте супер гении си разработете свои.

  6. abv

    Г-н Петров, разсъждавате много правилно !
    Тази технология не е разработена вчера или днес. Тя съществува от много отдавна (повече от 20-30 години). Дори днес, дори преди 5 и повече години масово се ползва по-масово от някои компютри, дори се ползва и от някои компании и днес в България – уверявам Ви, защото мои колеги ги ползват и днес дори (аз работя в ИТ сектора). Технологията (подобна на такава, която виждате от Американските spy филми) съществува от много години, разработена и усъвършенствата от тайните служби. Всичко, което ползвам днес в ИТ сектора идва от военните и тайните служби – друг пример мога да Ви дам с SSD дисковете, за които не е тайна (може да прочетете в официални сайтове из Интернет), че са разработка на Американски военни от 50-те години на миналия век – наистина звучи фрапантно, но си е така. Чак днес, след 60 години започват да навлизат по-масово. Така и с биометричните данни.

  7. abv

    Подкрепям Иван. Всичко това е единствено и само за удобствто на службите на САЩ. Който не вярва и твърди, че това са спекулации или паранойа – нека прочете книгите и статиите, гледа филмите за Ед Сноудън/Глен Грийнуолдс.
    Най-масовата OS, с възможност за ъпгрейд от по-старите версии (безплатен при това за Win 7, 8 и 8.1). В момента масово пропагандират ползването на онлайн Майкрософт акаунт, следене на комуникацията през Skype (която е неразделна част от новия Win). Новите Win 8.1 устройства (таблети и по-евтини таблети) вървят с BitLocker (криптиране на диска) – обаче, забележете, че ключа му се копират онлайн в data center-овете на Майкрософт – за удобство на тайните служби. СЕГА – те могат да следят онлайн комуникацията през Скайп, през общите прококоли на Windows, да ти следят онлайн акаунтите (MS, Google и др.) и да ти хакнат компютъра през някоя от буквално вече хилядите уязвимости в Windows (90% известни уязвимости и 10% скрити за масовата публика). Помислите си защо Майкрософт купиха Skype, защо купиха Nokia – вижте, че новите Nokia телефони и добре познатите Android са станли едни малки шпиончета. Това беше днес и сега. УТРЕ – в добавка на това, вече искат и биометричните Ви данни (отпечатъци, ретина) , които ще се съхраняват локално на компютъра с новата OS (пробит като Швейцарско сирене от липса на сигурност) или онлайн в сървърите им (САЩ) , ще искат гласа Ви (новата Cortana). След 5-10 години максимум ще искат Ваша кръвна проба, кръвна група, ДНК проба и HLA типизация. Не се шегувам. Всичко това е нарушаване на човешките права, действия срещу личността и тотално ограничаване и контрол. Ще знаят БУКВАЛНО ВСИЧКО за всеки един от нас и няма нищо общо с доброто ни, със сигурността и т.н. Microsoft за пореден път (за съжаление през последните няколко години много) доказва, че те нямат нищо общо със сигурността и работят срещу сигурността в ползва на тяхното правителство и “удобството” на клиентите си, от които гълтат милиарди всяка година. Всичко това важи в повече или по-малко за 99% от Американските компании.

  8. Ами ако...

    Ами ако сложа снимка на човечето пред екрана какво ще се случи – ще се логна ли с неговия акаунт?

  9. Petrov

    И защо да са досадни паролите. Даже не е нужно да ги помниш. Все може да ги съхраняваш някъде електронно или друго. Предпочитам тях пред сканиране на лице, пръстов отпечатък или член. Наистина по този начин даваш важна информация за себе си. Все повече лична информация се събира вероятно за зомбиране. Всички много бързо разработиха тази “сигурна” технология за масово внедряване или някой им е помогнал.

  10. Иван

    Всичко това за по-голямо удобство на разузнавателните служби. 🙂

Коментар