Apple ще плати над $600 млн. за патентни нарушения

Федералният съд в източен Тексас призна Apple за виновна в незаконно използване на технологии, патентовани от VirnetX

Федералният съд в Източен Тексас призна Apple за виновна в незаконно използване на технологии, патентовани от компанията VirnetX, в услугата iMessage

Apple ще трябва да плати над 600 млн. долара на VirnetX, заради нарушаване на нейни патенти, стана ясно след последното съдебно решение по делото.

Федералният съд в Източен Тексас призна Apple за виновна в незаконно използване на технологии, патентовани от VirnetX, които позволяват обединяване на компютри в закрита мрежа. Технологията е реализирана в услугата за обмен на съобщения iMessage.

В края на януари VirnetX поиска от Apple компенсация в размер на 532 млн. долара. Глобата обаче беше увеличена до 625,6 млн. долара, заради това, че производителят на iPhone и iPad не за първи път нарушава права върху интелектуална собственост на VirnetX.

През ноември 2012 г. VirnetX осъди Apple за 368,2 млн. долара по патентен спор относно технологии, използвани неправомерно в услугата FaceTime.

VirnetX се счита за „патентен трол”. Това са компании, специализирани в делата за интелектуална собственост – те държат определени патенти с широка сфера на приложение, без да произвеждат никакви продукти.

Патентната система на САЩ търпи напоследък все повече критики и се увеличава натискът за радикални промени.

Коментар