Пазарът на електромобили расте бързо

Електромобилите на Tesla са абсолютен хегемон на пазара в САЩ

Продажбите на електромобили с възможност за зареждане на батериите от електрическата мрежа нарастват бързо в света и, в частност, в Съединените щати, сочат проучвания.

По данни на Inside EVs, през август на световния пазар са продадени близо 106 хиляди електромобила. За сравнение, през януари продажбите са били малко над 41 хиляди. Общо, за първите осем месеца на годината са продадени близо 654 хиляди електромобила в глобален мащаб.

Inside EVs публикува и данни за септември, но само за пазара в САЩ, където продажбите възлизат на 21 325 броя, или с 24% повече отколкото за същия месец на миналата година – 17 224 машини.

През септември за втори път продажбите на електромобили в САЩ превишават 20 хиляди броя. Предишното подобно постижение беше през декември 2016 г., когато американският пазар на електромобили достигна 24 785 броя.

Най-популярни в САЩ са електромобилите на Tesla, в частност Model S, от който през септември са продадени 4860 броя. На второ място е Tesla Model X с 3120 броя, а третата позиция държи Chevrolet Bolt EV с продадени 2632 броя през септември.

Коментар