Facebook се отказа от шпионско приложение

Потребители на Facebook са давали достъп на личните си данни срещу заплащане (източник: CCO Public Domain)

Facebook e премахнала мобилното приложение Onavo VPN от онлайн магазина Google Play. То се използваше от самата социална мрежа за събиране на данни за потребителите срещу заплащане.

Платеното събиране на данни от социалната мрежа ще продължи, но Facebook ще направи всичко възможно потребителите да разберат ясно какви последствия може да има за тях участието им в подобни програми, съобщи TechCrunch.

По-рано тази година се разчу за програмата „Project Atlas”, в рамките на която Facebook плаща на потребителите по 20 долара на месец плюс премии, за да инсталират VPN приложението „Facebook Research” за iOS и Android.

Приложението има достъп до телефонните разговори, SMS-те, данните от браузъра и друга персонална информация. Оказа се, че проектът е пуснат в действие още през 2016 г., а събраните данни са използвани за анализ на навиците и пристрастията на потребителите.

През август м.г. Apple премахна от своя магазин приложението Facebook Onavo Protect, което изпълняваше подобни задачи. Facebook Research дори използва кода на Onavo.

„Проучването на пазара помага на компаниите да създават по-качествени продукти за хората. Преместваме фокуса си върху платените пазарни проучвания, което означава, че ще приключим с програмата Onavo”, казват от пресцентъра на Facebook.

Коментар