Финтех индустрията с огромна ниша за усвояване

Неусвоен потенциал от над 600 млн. души, притежатели на мобилни телефони, очаква решения от финтех компаниите (източник: CC0 Public Domain)

Над 60% от глобалното население без достъп до банкови услуги живее в 15 държави. Същевременно, 607 милиона души имат мобилен телефон, но все още нямат банкова сметка. Това означава, че мобилната технология може да осигури незабавен достъп до финансови услуги, отбелязва Mastercard в нов доклад.

Във всичките 15 страни освен Индия хората с мобилен телефон са повече от тези с банкова сметка. В някои страни цифрите са внушителни – до 204 милиона в Китай, например, сочат резултатите от изследването, представени на Срещата на високо равнище по въпросите за финансово включване в Осло миналата седмица.

Целта на форума бе да намери начини, по които Скандинавските страни могат да допринесат за намаляване на бедността и стимулиране на растежа чрез финансово приобщаване, подпомогнато от последните постижения на финансовите технологии.

В световен мащаб 20% от хората с банкова сметка или сметка за мобилно плащане не са ги използвали повече от година, а много хора ги използват само от време на време. При липса на банкови услуги или когато те се използват рядко, хората неизбежно се обръщат към неофициални подобни услуги – като квартални спестовни клубове, местни лихвари и нелицензирани услуги за преводи.

Повечето хора с ниски доходи са чести потребители на тези финансови услуги и са доволни от лесната организация на финансовия си живот. Въпреки това те нямат правна защита, изправени са пред значителни рискове и често плащат повече за по-нискокачествен продукт, коментира Mastercard.

Друг важен фактор е голямата разлика в половото разпределение на хората, използващи финансови услуги, която би могла да се изостри, ако мобилните и цифровите технологии се превърнат в преобладаващ канал за предоставяне на финансови услуги.

В развиващите се страни, например, съществува разлика от около 8% между половете, които разполагат със сметки (67% от мъжете имат сметка в сравнение с 59% от жените). Тази разлика е двуцифрена в много страни, като Мароко и Перу, и достига 30% в райони като Пакистан и Бангладеш. Там има много по-малка вероятност за жените да са правили или получавали дигитално плащане, те по-скоро биха използвали неофициални финансови продукти, които със сигурност са по-малко надеждни при спешна нужда.

Коментари по темата: „Финтех индустрията с огромна ниша за усвояване”

добавете коментар...

  1. Той

    Само луд или брутално тъп човек си отваря и държи банкова сметка в България. Ще напомня за зимата на 1996/1997 г. , когато фалираха 15 банки и после през 2014 г. за фалита на КТБ. Комунистите много обичат да бъркат в банките с парите на хората.

  2. ха

    Отишла обувна фабрика в африканска страна.
    Песимистът заключил: Ужасно! Тук никой не носи обувки и няма какво да продаваме.
    Оптимистът заключил: Страхотно! Тук никой няма обувки и ще имаме големи продажби като масово почнат да се снабдяват.

    Та в темата Mastercard разказаха този стар виц, само че малко осъвременен.

Коментар