Инвестициите в телекомите ще доведат до икономически раcтеж

Инвестициите в инфраструктурата на телекомите могат да доведат до растеж в много страни, прогнозира изпълнителният директор на Ericsson Карл-Хенрик Сванберг на пресконференция по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

„2008 беше една силна година за Ericsson с 11% ръст в продажбите спрямо 2007 г. и силни финансови позиции. Такива са и очакванията ни за 2009 г.”, каза Сванберг. Той определи 2008 като година на налагането на мобилната широколентова технология.
Инвестициите в мобилна широколентова инфраструктура могат да допринесат за ускорено възстановяване в условията на глобална рецесия. Според американската Камара на представителите такива инвестиции могат да имат директно отражение върху БВП: за всяка инвестиция в широколентова технология, икономиката получава десетократна възвращаемост.
Днес, подобно на водата, транспорта или електричеството, мобилната комуникация е жизненоважна за инфраструктурата на всяка нация”, каза Сванберг.
Все така трудно е да се предскаже с точност до каква степен ще бъдат засегнати разходите за телекомуникации на потребителите и какви мерки ще предприемат операторите, допълни мениджърът.
През изминалата година инфраструктурата на бизнеса ни почти не бе засегната, но не можем да очакваме, че ще бъде така и през 2009”, заяви CEO-то на Ericsson.
„Операторите се стремят да предлагат нови услуги, като в същото време намаляват разходите си чрез въвеждане на IP технология и трансформират бизнеса и мрежите си. С програми за промяна (Change Management Program), Ericsson се явява партньор на операторите в политиката им на трансформация, подчерта Йохан Виберг, директор на отдел „Мрежи” в компанията.

Коментар