Имейл маркетингът отново е на върха

В модата има два неписани закона: всичко ново е добре забравено старо и класическото винаги е модерно. Имейл маркетингът, където също има модни тенденции, е без конкуренция за определението „вечната класика в жанра директен маркетинг”. Точно в днешната икономическа реалност той се оказва и по-актуален отвсякога, сочат публикуваните в последните месеци резултати от няколко представителни проучвания.

Datran Media официално короняса имейла за новия владетел на корпоративните маркетингови бюджети за 2009 г. В проучване сред 3 000 топ-мениджъри за имейла като най-ефективното рекламно средство са се обявили 80.4% от тях. На второ място, с гласовете на 56.8% от анкетираните, се нарежда маркетингът на търсенето (Search marketing).

Със своя голям процент одобрение имейлът оставя другите онлайн похвати и офлайн комуникационни канали много назад в класацията за ефективност:

  • 42.1% посочват рекламата с онлайн изображения като най-ефективен метод
  • 32.8% предпочитат рекламата в офлайн медиите като телевизия и радио
  • 32.1% избират директния имейл
  • 22.9% предпочитат маркетинга чрез социални мрежи
  • 9.2% посочват маркетинга за мобилни телефони

Що се отнася конкретно до разпределението на бюджетите, резултатите и тук са категорични в полза на имейл маркетинга. Те затвърждават тенденцията от последните няколко години към трайно увеличение и постепенно изравняване на обема на маркетинговите инвестиции в уеб-базирани решения спрямо този в традиционните медии.

Другата любопитна находка на това изследване е свързана с маркетинговите тактики, които анкетираните мениджъри планират за настоящата година. Водещите сред тях също са ориентирани в посока към новите медии и включват доказани във времето ефективни и не толкова скъпи за реализация онлайн активности:

  • разпращане на електронни бюлетини, което всъщност е имейл маркетинг (62.0 %)
  • разширяване на електронните пощенски списъци с потребители, които са съгласни да получават рекламни съобщения (54.2 %)
  • поведенческо таргетиране (53.9 %)
  • програми за повторно привличане на стари клиенти (28.4 %)

Не по-малко любопитни са и резултатите от неотдавнашно изследване на Асоциацията за директен маркетинг (DMA). Горещата новина тук е, че имейл маркетингът осигурява най-високата брутна възвръщаемост върху инвестицията (ROI).

Това явление се наблюдава от няколко години. Конкретно през 2008 става въпрос за възвръщаемост от $45.06 за всеки похарчен долар инвестиран в имейл маркетинг. За сравнение, възвръщаемостта от инвестициите в останалите форми на интернет маркетинг се изчислява общо на $19.94 за долар и едва $7.28 за всеки долар инвестиран в печатни каталози.

Тези цифри не могат да оставят никой маркетинг мениджър напълно безразличен, особено в сегашния момент, когато понятието възвръщаемост на инвестициите е заредено с повече смисъл от когато и да било. Още по-интересно е, че докато ROI на имейла многократно надхвърля тази на всички останали канали, сумите, които се харчат за неговата реализация, остават най-малките.

Според изследването на DMA, инвестициите в имейл маркетинг за 2008 се изчисляват на $600 милиона с тенденция да достигнат $700 милиона през 2009. Разходите за интернет маркетинг, различен от имейл, са $24.1 милиарда през миналата година, а прогнозите за 2009-а сочат нива от $28 милиарда.  На този фон, през 2008 имейлът е привлякъл продажби на стойност $28 милиарда, като очакванията са през 2009 тази стойност да достигне $32 милиарда.

Forrester Research предлага един по-различен, но също толкова интересен поглед върху имейл маркетинга. Според данните от проведеното от тях проучване, хората, които купуват продукти рекламирани в имейл, харчат със 138% повече от онези, които пазаруват по традиционния начин.

В същото време допитване на сп. Internet Retailer показва, че 94.5% от търговците на дребно провеждат кампании за разширяване на електронните пощенски списъци с клиенти, които са дали съгласието си да получават рекламните им съобщения, а 64.7% провеждат повече имейл кампании в сравнение с миналите години.

Източник: ICYGEN

Коментар