Движещите сили в развитието на 5G мрежите

5G връзките ще достигнат 1,1 милиарда през 2023 г., прогнозира IDC
(снимка: CC0 Public Domain)

В първата си прогноза за петото поколение клетъчни мрежи в световен мащаб International Data Corporation (IDC) прогнозира, че броят на 5G връзките ще нарасне до 1,01 милиарда през 2023 г. Това представлява годишен темп на растеж от 217,2% за периода 2019-2023. С други думи, до 2023 г., според IDC, 5G ще представлява 8,9% от всички връзки на мобилни устройства.

Прогнозната звучи оптимистично, макар че някои пазарни наблюдатели са откровено разочаровани от досегашното развитие на петото поколение технология. Според тях, потребителите са останали „опитни мишки”, а вниманието на операторите егоистично е съсредоточено върху лудата надпревара кой ще бъде пръв – и никой не мисли за потребителя реално, отбелязва CNET.

Движещи сили

Няколко фактора ще помогнат за развитието на 5G през следващите няколко години, според IDC.

Създаване и потребление на данни: количеството данни, създавано и консумирано от потребителите и бизнеса, ще продължи да нараства през следващите години. Потребителите и дейностите, свързани с генериране на много данни, ще мигрират към петото поколение мрежи и това ще позволи на телеком операторите да управляват по-ефективно мрежовите си ресурси. Като резултат се очаква те да подобряват производителността и надеждността си постоянно.

Свързване на все повече „неща”: тъй като интернет на нещата продължава да се разгръща, необходимостта от едновременно поддържане на милиони свързани крайни точки ще става все по-важна. Петото поколение мрежи обещават да са способни да поддържат значително по-голяма „плътност” на свързаните устройства, без да се влияят зле от експоненциалното нарастване на броя на едновременните връзки. Това означава, че възможността на 5G да „уплътнява” ефира е ключова за операторите на мобилни мрежи при осигуряване на надеждна мрежова производителност.

Скорост и достъп в реално време: скоростта и закъснението, които характеризират 5G, ще отворят пътя към нови сценарии за използване и ще добавят мобилността като опция за много съществуващи дейности. Много от тези случаи на използване ще идват от фирми, които искат да използват технологичните предимства на 5G в своите инициативи за компютърни технологии, изкуствен интелект и облачни услуги.

„Въпреки че има за какво да се вълнуваме от 5G и са налице впечатляващи ранни истории за успех, които да подхранват ентусиазма ни, пътят към реализирането на пълния потенциал на 5G отвъд подобрената мобилна широколентова връзка е дългосрочно начинание и предстои да бъде свършена много работа по [изготвяне и въвеждане на] стандарти, регламенти и разпределение на спектъра”, заяви Джейсън Лий, ръководител на научните изследвания в областта на мобилността в IDC.

По неговите думи, въпреки факта, че много от по-футуристичните случаи на използване, включващи 5G, ще се случат след около три до пет години, мобилните абонати съвсем скоро ще бъдат привлечени към 5G заради стрийминг на видео, мобилни игри и AR/VR приложения.

Промяна на фокуса

На фона на ентусиазма на IDC, някои пазарни наблюдатели са на мнение, че началото на 5G ерата е пълно разочарование за тези, за които би трябвало най-много да се мисли – потребителите. „Операторите направиха така, сякаш 5G ще доминира света през 2019-2020 г.”, казва анализаторът на Lopez Research Марибел Лопес. „Реалността е, че видяхме да работят само няколко телефона и няколко града”.

Той и други като него препоръчват на потребителите да не бързат да си купуват 5G телефони, защото това няма да им даде каквато и да е нова стойност.

Операторите бяха до голяма степен в режим на тестване, а потребителите влязоха в ролята на морските свинчета, казва друг анализатор – Роджър Ченг. „На прага на 2020 г., надявам се, ще има по-малко фокус върху това кой е първи и повече внимание върху това да се предложи услуга, която е близо до изпълнение на многото обещания, направени през последните няколко години”.

Възвръщаемост

На този фон операторите на мобилни мрежи ще трябва да поработят здраво, за да си осигурят възвръщаемост на инвестицията. Това, според IDC, означава три неща:

Уникални, задължителни приложения: операторите на мобилни мрежи трябва да инвестират в 5G мобилни приложения и да си партнират с разработчиците, за да създават стабилни приложения и казуси, които се възползват изцяло от предимствата на петото поколение – висока скорост и ниска латентност;

Ръководство за най-добрите 5G практики: операторите трябва да се позиционират като надеждни съветници относно свързаността, разсейвайки погрешните схващания и давайки къде 5G може да е най-полезна;

Партньорства: ще са нужни сериозни партньорства с доставчици на софтуер, хардуер и услуги, както и тесни връзки с партньори в бранша, за да се интегрират разнообразните технологии, необходими за реализиране на най-сложните случаи на използване на 5G и да се гарантира, че 5G решенията съответстват на „оперативната реалност” при клиентите и техните ежедневни нужди.

Коментари по темата: „Движещите сили в развитието на 5G мрежите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Сбраа са бабушкерите и избистриА политиката.

    Хвърляли са боб и са стигнали до супер научни доводи. Само дето е малко точно обратно. Този тип мрежи ще предполагат повече на брой, но по-маломощни излъчватели, по-добро разпределение на натоварването, по-добра триангулация на отделният телефон и по-добра насоченост към него и пр.

    Да, движеща сила е интереса, защото сегашните инфраструктури за запълнили капацитета си на макс., но така е с всички аспекти на прогреса на света. Всичко друго са бабушкерски, комунярски или комбинация от двете бръщолевици.

  2. 100 съгласен съм с :о)

    100 съгласен съм с :о) – никой няма нужда от 5G, освен проклеките монополисти (мобилни оператори). Да инсталират 5G микро клеттки (антени) на метри е като да слагат рутери. Рекламираните скорости в 5G са в пъти по-бавни от много отдавна достигнатите от по-старите, но по-надеждни технологии като Wi-Fi ,

  3. :o)

    На НИКОЙ не му е необходим 5G , абсолютно на НИКОЙ!
    Вместо това трябва да се изследва за вредата , която причинява и да бъде забранен
    Поне докато не измислят нещо друго

Коментар