Франция изгражда първия ефективен термоядрен реактор

Ако всичко върви по план, ITER може да революционизира световната енергетика
(снимка: ITER Organization/EJF Riche)

Преди броени дни Франция започна интензивна работа по изграждане на Международния термоядрен експериментален реактор, известен като ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), който обещава революция в енергетиката.

Идеята за ITER датира от средата на 80-те години, но подготовката на обекта започва едва през 2007 г., а изграждането на инсталацията в пълен размер стартира тази седмица. По план, реакторът трябва да заработи през 2025 г., а пълният капацитет ще бъде достигнат едва през 2035 г.

Ако всичко върви по план, ITER може да революционизира световната енергетика, доказвайки, че човечеството е в състояние да създаде ефективна инсталация за контролиран термоядрен синтез, която освобождава повече енергия, отколкото се изразходва за нейната работа.

Досега човечеството е изградило няколкостотин такива реактора, но всички те консумират много повече енергия, отколкото генерират. Целта на ITER е да преодолее бариерата, зад която инсталацията започва да отделя повече енергия, отколкото се изразходва за загряване. По-специално, според изчисленията, ITER ще може да генерира около 500 MW при разход от 50 MW.

За разлика от съществуващите ядрени централи, чийто принцип на работа се основава на радиоактивен разпад, термоядреният реактор разчита на синтез на по-тежки елементи от по-леки. Тоест, това са същите процеси, които протичат в недрата на звездите.

Реакторите с термояден синтез са много по-безопасни от конвенционалните, както от гледна точка на процеса, така и от гледна точка на отпадъците, тъй като за тяхната експлоатация е необходим само водород, а ефективността е няколко пъти по-висока от тази на атомните инсталации, базирани на процес на разпад.

Редица държави работят по проекта ITER. Сред тях са Русия, САЩ, Китай, Индия, Япония, страни от ЕС и други. Съоръжението се намира във Франция на територията на изследователския център Кадараш. Очакваната стойност на проекта е около 20 милиарда евро.

Коментари по темата: „Франция изгражда първия ефективен термоядрен реактор”

добавете коментар...

  1. фофуфен

    Фофич, искаш ли да пуснем едно допитване тука кой е тъпир, ти или аз ;))
    Пич, пак ти казвам, образовай се. Не боли. Токамака си е напълно актуален и ако знаеш английски, в което се съмнявам, ще отидеш на сайта на ИТЕР и там ще ти обяснят, че ИТЕР си е токамак. А токамака е руски. По – усложнената версия на токамак се казва стелатор и е отхвърлена за 99% от проектите като по – нестабилна. Пак ти казвам, необразовано говедо, образовай се, ако можеш. И пак предлагам да пуснет запитване тук кой е тъпира ;)))

    ААххахахахахахахахха
    тъпир, казал тъпира ;)))

  2. Фофу

    Чул тапир рубладжиев за ТОКАМАК и развива теории на тъпотата. Токамака мина и замина и нищо не става от него. То ако ставаше руснаците щяха да си го държат.

    Ама нищо, ти си разправяй и че земята са създали куманягите. Не пенционерските събрания можеш да минеш за учен разбирач.

  3. Фофуфен

    Жалък си фофич, Липсата на образование не ти дава право да се държиш проЗЗЗташки. Дори когато си анонимен. Казвал съм ти го и друг път. Освен това може да бъде компенсирана по всяко време, стига да притежаваш необходимата интелигентност. Преди години ти препоръчах да се образоваш. Или не си ме послушал, защото те мързи, или ти е интелектуално недостижима цел. Спри да се излагаш поне.

  4. фофуфен

    Фофуфен. Ами обори ме за процентите, професоре. Учителю, моля тге, научи ме 😉
    Струцтурата на това, което строят се базира на технологията ТОКАМАК. Която е изцяло руска и се разработва в Русия от 50 – те години – жалките комунисти се оказва, че са създателите на бъдещия енергоизточник на човечеството ;)))
    За запад технологията ТОКАМАК става предпочитана едва след като западно веропейски учени са отишли в СССР за да проверят няколко годишните твърдения на руснаците и дори не са били допъснати до най – доброто, което са имали ;))) И въпреки това са строили изследванията си на това, което са видяли и откраднали от СССР ;)))(това е момента, в който Фофичая полудява и започва да споменава пленуми, пенсионни реформи, партийни пренадлежности и т.н. заучени шаблонни фрази, които е прочел някъде, защото никой няма да му ги спусне лично на него, понеже не струва ;)))

  5. Фофу

    И тапир рубладжиев ги знае тия работи от … ниво -1 на Позитано 20. Че успял да изчисли точно колко процента била руска. Не се пеня, гледам и се чудя кой ти е набутвал мозъка в главата.

  6. Фофуфен

    Ами не плаща Франция. Плаща И Франция. Има разлика. Съществена.Десетина държави са. Само фофича не я забелязва тая маааааллллккккка разлика. Теоретичната постановка е взета на 40% от руска разработка(тука Фофу почва да се пени).

  7. Фофу

    Ами ако Франция плаща, знечи Е Франция.

  8. 1

    Ми НЕ Е Франция, а ВЪВ Франция. Разликата е от меко казано огромна!

Коментар