Бунт за пари в завод за iPhone в Индия

Недоволни работници изпочупиха офиси и коли на Wistron в Бенгалуру, Индия
(снимка: TOI Bengaluru / Twitter)

Работници в завод за производство на iPhone в Индия счупиха прозорци и подпалиха превозни средства в знак на протест срещу намаляването на заплатите, съобщават медиите в страната.

Инцидентите започнаха в събота в предприятие за сглобяване на iPhone SE, управлявано от тайванската компания Wistron – производствен партньор на Apple. След като разбрали за намаляването на заплатите, работниците повредили офиси, мебели и фабрично оборудване, преди нещата да ескалират извън предприятието.

В протеста са участвали около 2000 работници, съобщи The Verge. Според местен служител на Wistron, полицията вече разследва инцидента. Apple и Wistron все още не са коментирали ситуацията.

Apple започна да сглобява iPhone в Индия през 2017 г., където оглавява пазара на премиум смартфони. Но компанията има само 1% дял от общия пазар на смартфони в страната, тъй като цената на iPhone го поставя извън възможностите на много индийски потребители.

През 2019 г. Индия изпревари САЩ и стана вторият по големина пазар на смартфони в света. Пред нея е единствено Китай. По-рано тази година Wistron отвори завод за iPhone близо до Бенгалуру като част от многомилионна инвестиция на компанията в Индия.

Коментари по темата: „Бунт за пари в завод за iPhone в Индия”

добавете коментар...

  1. ха

    И аз считам като дедо, че Apple са си страшно полезна компания. Взимат парите на тъпаци, които така или иначе са се сдобили с пари неправилно (щото тъпият трябва и да е беден при едни естествени условия).

  2. Политикономист

    Неолиберализмът е пълната свобода на капиталистическите монополи в тяхната безогледна експлоатация за трупане на свръхпечалби

  3. До дедо

    Защо забравяш за делата в САЩ срещу Samsung, Huawei? Нищо чудно да погнат по някое време и Xiaomi.

  4. dedo

    Аз не познавам нито един принуден насила да си купува нещо от Епъл. Но масата винаги вини друг за собствените си действия! И тия индийци какво ще ми работят като изпотрошат завода? Стадо.

  5. Българин

    Как Apple иначе ще докладва пред инвеститорите си печалби от по над 100%? Евтина работна ръка от някоя окупирана държава, съчетан с маркетинг над васалите си и принуждаването им да купуват неща с тройна надценка. Реално иновациите на Apple клонят към нула. Но зад тях стои военната сила на САЩ.

  6. Марксист-ленинист

    Ааа, чакай малко… Нали Доналд Тръмп щеше да връща производството на националните компании в Америка ? Определно това е фалшива новина!

Коментар