Швейцарци извличат въглеродния диоксид от въздуха

Вентилаторите всмукват въздух, който се пречиства в инсталацията, и се издухва навън
(снимка: JuliaDunlop / Climeworks)

В Швейцария заработи завод за извличане на въглероден диоксид от въздуха. Системата DAC (Direct air capture), дело на компанията Climeworks, е способна да отстрани 900 тона CO2 от атмосферата годишно.

Инженерите на Climeworks замислят създаването на DAC през далечната 2008 г. Сега в предградията на Цюрих и на други места по света вече работят подобни системи за извличане на CO2 от въздуха. Освободеният въглероден диоксид от завода в Цюрих се доставя до близката зеленчукова ферма, където се използва като тор.

Системата е разположена на покрива на една „обикновена” фабрика. Състои се от 18 стоманени контейнера с вентилатори. Контейнерите събират приблизително 2460 кг въглероден диоксид на ден (в зависимост от метеорологичните условия).

Вентилаторите, монтирани отвън, всмукват въздух. След това, вътре във всеки колектор, въздухът преминава през процеси на адсорбция и десорбция и се издухва навън, поясняват швейцарските инженери.

Филтрите се насищат с въглероден диоксид в продължение на няколко часа и след това се нагряват до 100° C, за да протече процес на десорбция. И накрая, чистият CO2 се „транспортира” до най-близката ферма по газопровод.

Коментари по темата: „Швейцарци извличат въглеродния диоксид от въздуха”

добавете коментар...

  1. ха

    Растенията растат по-бързо, когато имат повече достъпен въглероден двуокис. Въпросът, обаче, е в това тези тонове въглероден двуокис не са ли малко множко… То що за ферма е това???

    Загряването е доста скъп процес. Наистина не изглежда ефективно особено когато се прилага в сравнително студена страна като Швейцария.

  2. Anonymous

    компанията Climeworks

  3. Боже

    Като сложиш и разхода на енергия, безсмислието е пълно…

  4. Jijo

    Нещо ми се губи смисъла.
    Растенията в оранжерията не се нуждаят от 100% въглероден двуокис. Те могат и сами да си го извлекат от въздуха, без цялата тази сложна система.

Коментар