Исландия строи най-голямото съоръжение за прочистване на въздуха от CO2

Действащата в момента в Исландия система Orca за прочистване на въздуха от CO2
(снимка: Climeworks)

Островната държава Исландия започна да се изгражда най-голямото в света съоръжение за директно отстраняване на въглероден диоксид от въздуха – с капацитет до 36 хиляди тона годишно.

Проектът е възложен за изпълнение на швейцарската компания Climeworks. През септември миналата година фирмата пусна в експлоатация в Исландия първото съоръжение Orca (Косатка) с капацитет от 4 хиляди тона CO2 годишно. Новата инсталация Mammoth (Мамут) ще започне работа след 18-24 месеца и ще може да отстранява 36 хиляди тона въглероден диоксид от атмосферата годишно.

Трудният път към климатична неутралност

Climeworks смята, че милиони тонове въглероден диоксид трябва да бъдат отстранени от въздуха всяка година, за да се компенсират емисиите на CO2 от човешката дейност. Ще са необходими стотици хиляди инсталации Косатка и Мамут, за да се постигне тази цел до 2050 г. Компанията очаква дълъг и труден път към решаване на проблема с климатичната неутралност.

Въглеродният диоксид, извлечен от въздуха, се смесва с вода и се изпомпва в кухини в земята – както мини, така и естествени природни резервоари. Това се прави от подизпълнителя в проекта CarbFix.

Проектът за нов завод Mammoth, който ще премахва 36 000 тона CO2  годишно
(снимка: Climeworks)

Обикновено минерализацията на въглеродния диоксид в естествени условия отнема стотици или дори хиляди години, но CarbFix е разработила технология за ускоряване на процеса, който вече може да бъде завършен в рамките на две години.

Захранване от възобновяеми източници

Важно е да се отбележи, че инсталациите Orca и Mammoth се захранват от възобновяеми енергийни източници. В частност, Косатка се захранва от геотермални източници, като подобна енергийна инсталация ще бъде реализирана и в съоръжението Мамут.

По-рано тази година правителството на САЩ отпусна бюджет от 3,5 милиарда долара за създаване на национални центрове за отстраняване на CO2 от въздуха. Планира се до края на настоящото десетилетие стотици хиляди тона въглероден диоксид да бъдат отстранен от атмосферата, а до 2050 г. – милиони тонове.

Коментари по темата: „Исландия строи най-голямото съоръжение за прочистване на въздуха от CO2”

добавете коментар...

  1. Хараламби

    пълна тъпотия

Коментар