Китайски експеримент преобразува мозъчната активност в радиовълни

Много изследователски екипи експериментират с технологии за управление с мисъл
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски военни учени проведоха серия от експерименти за безжично предаване на сигнали от човешкия мозък. Изследователите твърдят, че мозъчната активност може да се превърне в радиовълни с помощта на програмируем метаматериал.

Новата технология проправя пътя за създаване на контролирани с мисъл радари, системи за откриване на уморен шофьор и други интересни приложения. „Нашата разработка предоставя на потребителите универсален начин за манипулиране на електромагнитни вълни с помощта на мозъчни вълни”, казва професор Уан Джиафу, старши изследовател в Инженерния университет на военновъздушните сили в северозападната провинция Шанси, в статия, публикувана в сп. eLight.

Как да се “отсее” полезната информация от шума

„Мозъчните вълни” представляват електрическата активност на нервните клетки на човека и животните. Съвременната наука се е научила да разпознава както общото състояние на мозъчната дейност – улавянето на сигнали от мозъка като цяло (ритми), така и сигнали от отделни неврони. Проблемът е да се изолира и интерпретира полезната информация от „шума”, отбелязва South China Morning Post в статия за поредния експеримент в тази област.

Китайските учени са успели да комбинират в единна система интерфейс мозък-компютър (който активно се развива в момента) и иновативен метаматериал за директно предаване на радиосигнал в зависимост от сигналите на изхода на интерфейса мозък-компютър. В експеримента е използвано носимо Bluetooth устройство под формата на интерфейс мозък-компютър, което предава сигнал за мозъчната активност към метаповърхност – тя, от своя страна, „служи като мост, свързващ мозъка и радиовълните”. При предишни изпитания сигналите към метаповърхността са предавани чрез кабелна връзка.

Връзката мозък-мозък

В друг експеримент учени, ръководени от професор Цуи Тиджун от Югоизточния университет в Нанкин, са успели да установят връзка мозък-мозък на двама доброволци, използвайки подобна технология. Метаповърхността, програмирана от екипа на Цуи, предава съобщение от един човек на друг чрез преобразуване на мозъчните сигнали в радиовълни. Учените отказват да коментират постиженията, позовавайки се на сътрудничеството си с военните.

Коментар