Dyson иска да прави и домашни роботи

След роботизираните прахосмукачки Dyson може да започне да произвежда и роботи – домашни асистенти (снимка: екран от YouTube видео)

Компанията за битова техника Dyson, известна най-вече със своите прахосмукачки и сушилни за ръце, ще се опита да разработи роботи-помощници, способни да помагат в домакинската работа.

Dyson обяви плановете си за създаване на голям център за роботика в своя производствен корпус при летище Хълавингтън Еърфийлд в Уилтшир, Великобритания, който ще работи върху новите видове домашни роботи. Според обявения план, новият център ще бъде работно място на 250 инженери в областта на роботиката.

Компанията ще инвестира сериозно в разработването на нови технологии. Половината от 2000-те души, които са се присъединили към екипа ѝ тази година, са инженери, учени или софтуерни разработчици. Освен това фирмата наема инженери по роботика в различни дисциплини, включително компютърно зрение, машинно обучение, сензори и „мехатроника“.

Dyson разкри щрихи от някои от разработките си във видео на Международната конференция по роботика и автоматизация във Филаделфия. За кратко се виждат ръце на роботи, които взимат чинии, бутилка перилен препарат и мека играчка. Все пак фирмата не разкрива до какви търговски устройства може да доведе развойната ѝ работа.

От няколко години Dyson се опитва да разшири гамата от продукти, които предлага. Повечето ѝ опити обаче бяха злополучни. Наскоро фирмата направи крачка към света на носимите технологии. Създадените от нея слушалки с „козирка“ за уста за пречистване на въздуха предизвикаха смесени чувства, бяха определени като „странно изглеждащи“ и „дистопични“ и в крайна сметка не станаха хит, както фирмата очакваше.

По-рано Dyson заяви намеренията си да започне да произвежда електрически автомобили, но и този план не сполучи. През 2019 г. компанията изостави проекта си за електромобили.

Коментар