5 важни тенденции за разработчиците на софтуер

Софтуерните разработчици най-активно изучават технологиите за блокчейн, криптовалути и NFT (снимка: CC0 Public Domain)

Разработването на софтуер е доста конкурентна професия и тъй като все повече компании започват да изследват потенциала на новите технологии, за разработчиците е важно да останат „на гребена на вълната“, когато става въпрос за познаване на новите технологии и умения.

Проучване на SlashData от 2022 г. предлага някои индикатори за това, което в момента привлича вниманието на разработчиците на софтуер по света. Според изследването, проведено сред над 20 000 специалисти, блокчейн приложенията, криптовалутите и NFT се радват на най-голямо внимание. Това означава, че преобладаваща част от разработчиците изучават нещо, свързано с тези три технологии.

Малко над една трета (34%) от анкетираните разработчици казват, че учат за криптовалути като биткойн – едва ли е изненадващо на фона на популярността на цифровите валути в световен мащаб. Шестнадесет процента казват, че работят активно по проекти, свързани с крипто-технологии.

Потенциалът за печелене на пари чрез NFT (незаменими токени), друга „крипто“ технология, също не е останал незабелязан от разработчиците: 11% от тях в момента работят върху нея. SlashData я нарича „потенциално печеливша ниша за тези, които се включват“. Близо една трета (32%) от разработчиците, анкетирани от SlashData, казаха, че освежават знанията си за NFT.

По същия начин 30% от разработчиците учат за блокчейн приложения, различни от криптовалути. SlashData разкрива, че интересът към блокчейн приложенията и криптовалутите се е увеличил най-много измежду различните технологии, въпреки че навлизането на блокчейн-приложения за момента изглежда в застой. Само 12% от разработчиците работят върху реални блокчейн проекти, твърди докладът. Това е само с 1% повече в сравнение с данните от доклада на SlashData за първото тримесечие на 2021 г.

Трите крипто-технологии имат най-високи нива на възприемане и обучение, обхванати в доклада на SlashData. Следващите най-популярни технологии, които разработчиците се стараят да учат, са метавселената и разработването на софтуер с помощта на изкуствен интелект (AI): 28% от анкетираните учат за тези технологии.

Докладът на SlashData за състоянието на общността на разработчиците 2022 г. се базира на анкети с респонденти от 166 страни по света, обхващайки различни под-общности на разработчиците: мобилни, настолни, индустриални IoT, потребителска електроника, вградени, облачни, игрови, AR и VR и др.

Докладът също така предлага някои ключови наблюдения относно използването и популярността на различните езици за програмиране, както и на инструментите, които разработчиците използват в ежедневната си работа.

JavaScript остава най-популярният език за програмиране. Близо 17,5 милиона разработчици по целия свят го използват. Python остава вторият най-широко възприет език, след като изпревари Java преди две години, и сега наброява 15,7 милиона потребители.

Междувременно Rust почти е утроил по размер потребителската си база през последните 24 месеца, от само 600 000 разработчици през Q1 2020 до 2,2 милиона през Q1 2022. Go и Ruby са важни езици в бекенд разработката, но Go набира скорост два пъти по-бързо през изминалата година.

„Rust създаде много силна общност от разработчици, които се грижат за производителността, безопасността на паметта и сигурността“, се казва в доклада. „В резултат на това той се използва най-вече в софтуерни проекти за IoT, но също така и в разработването на AR/VR”.

По-нишовите езици – Go, Ruby, Dart и Lua – все още са много по-малко популярни, като имат по едва 3,3 милиона активни софтуерни разработчици.

Коментари по темата: „5 важни тенденции за разработчиците на софтуер”

добавете коментар...

  1. Tanton

    Dart с Flutter и C#/.NET

  2. Анонимен

    Ruby му отмина времето и е в спад. Може да е приятен на някои за хоби, но не става за сериозна работа. Go, Dart, Swift имат силен растеж. Едно че зад тях има сериозни компании, приятни за работа и не са бавни.

Коментар