Екзафлопов пробив в TOP500 на суперкомпютрите

Суперкомпютърът Frontier е най-бързият в света, първият от екзафлоп мащаб
(снимка: TOP500)

Поредното, 59-то издание на класацията за суперкомпютри TOP500 се превърна в най-значимото за последните 14 години. Екзафлоповата бариера официално е преодоляна!

Пътят от петафлопите до екзафлопите се оказа дълъг – суперкомпютърът IBM Roadrunner стана първата петафлопова система и това се случи още през 2008 г. Но едва през 2019 година тази оценка стана минималният праг за влизане в TOP500.

Сега, в юнския рейтинг TOP500, който се актуализира на всеки шест месеца, суперкомпютърът Frontier стана първият, преодолял бариерата от 1 екзафлоп (Eflops) в бенчмарка HPL при FP64 изчисления – установената производителност е 1,102 Eflops с теоретичен пик от 1,686 Eflops.

Платформата HPE Cray EX235a използва оптимизирани 64-ядрени AMD EPYC Milan (2 GHz) процесори, ускорители AMD Instinct MI250X и собствен интерконект Slingshot от 11-то поколение. Системата има общо 8 730 112 ядра, консумира мощност 21,1 MW и доставя производителност 52,23 Gflops/W, което я прави втората най-енергийно-ефективна система в света.

Първо място в Green500 класацията все още се заема тестов клъстер, който е част от същия суперкомпютър Frontier: с 120832 ядра, 19,2 Pflops, 309 kW и 62,68 Gflops/W. Третото и четвъртото място заемат европейските машини LUMI и Adastra – новаци, които са идентични като хардуер с Frontier, но много по-малки, с минимална разлика в показателя Gflops/W. Те изместват предишния лидер – екзотичната японска система MN-3 от Preferred Networks.

Друга японска система – Fugaku, лидер по производителност през последните две години – се премести на второ място в TOP500. Третата позиция принадлежи на финландската система LUMI с индекс на производителност от 151,9 PFlops – на огромна дистанция от лидера. Последното място в Топ 10 заема новият Adastra (46,1 Pflops), който се намира във Франция.

В бенчмарка HPCG суперкомпютърът Fugaku все още е водещ (с резултат 16 Pflops), но очевидно само защото липсват данни за Frontier. Резултатът на LUMI, който е почти с порядък по-бавен от Frontier, е 1,94 Pflops в теста HPCG. И накрая, в HPL-AI, Frontier също взима преднина спрямо Fugaku – с резултат 6,86 Eflops при изчисления със смесена точност срещу 2 Eflops.

Като цяло Frontier има пълна победа на всички фронтове и тази машина може да се нарече не само най-бързата в света, но и първата наистина екзамащабна система. Освен ако, разбира се, не се вземат предвид неофициалните резултати на OceanLight и Tianhe-3 от Китай, които никой не е обявил в TOP500.

Броят на китайските системи в текущата класация остава същият (173), докато Съединените щати се „смаляват” от 150 на 127 машини. Все още има седем руски системи в списъка. Lenovo, HPE и Inspur остават лидери по отношение на броя на доставените системи, а HPE, Fujitsu и Lenovo – по отношение на тяхната обща производителност. От друга страна, няма големи промени – в настоящия списък фигурират само около 40 нови системи.

Прави впечатление ясният напредък на AMD – да, малко повече от три четвърти от машините в списъка използват процесори на Intel, но AMD успя да изяде около 4% за шест месеца. В същото време AMD EPYC Milan присъства в повече от три дузини системи, а делът на Intel Xeon Ice Lake-SP е наполовина по-малък, въпреки че тези процесори се появиха почти едновременно.

Ускорителите се използват все повече – в 170 системи спрямо 150 в предишната класация. По-голямата част са решения на Nvidia от различни поколения, но новият Instinct MI250X намери място в 8 машини. Е, в областта на интерконекта, Infiniband бавно настига Ethernet: 226 машини срещу 196 плюс още 40 с Omni-Path и някои рядко срещани патентовани решения.

Коментар