Android флагманите може рязко да поскъпнат

Флагманските смартфони на 2025 година може да станат още по-недостъпни за масовия потребител (снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните с Android от най-висок клас могат да поскъпнат значително, въпреки че повечето от тях вече са на същото ценово ниво като iPhone. Причината за това е новият флагмански процесор на Qualcomm, който ще бъде много по-скъп от сегашния Gen 3. Конкурентът MediaTek може да пусна по-достъпна алтернатива, но все още няма информация за това.

Новият флагмански процесор на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 за топ устройства с Android вероятно ще струва около 240 щатски долара, твърди публикация на портала Gizmochina. С други думи, цената на Snapdragon 8 Gen 4 ще бъде сравнима с пълноценния смартфон Xiaomi Redmi Note 13 с 6GB RAM и 128GB вътрешна памет. В сравнение със Snapdragon 8 Gen 3, новият чип ще бъде 20-30% по-скъп.

Ако Snapdragon 8 Gen 4 поскъпне толкова много, тогава смартфоните, базирани на него, също ще поскъпнат, тъй като никой производител на мобилни устройства не иска да работи на загуба. По този начин флагманските модели от 2025 година, които ще работят със Snapdragon 8 Gen 4, ще станат още по-малко достъпни за повечето потребители.

Премиерата на Snapdragon 8 Gen 4 е планирана за октомври 2024 г. Появата на първите устройства, базирани на него, се очаква през януари-февруари 2025 г.

Какво е новото

От гледна точка на технологията на производство, Snapdragon 8 Gen 4 едва ли ще се различава много от днешните топ мобилни процесори. Това ще бъде 3-нанометров CPU, тъй като TSMC, която произвежда чипове за Qualcomm, едва ли ще има време да овладее 2-нанометровата топология до края на 2024 г.

Междувременно Qualcomm все още няма 3-нанометрови решения – текущият ѝ чип Snapdragon 8 Gen 3 се произвежда по 4-нм технология, въпреки че TSMC премина към 3 нм през есента на 2023 г. Така че все пак ще има известен технологичен напредък. Въпросът е дали преходът към по-тънък процес ще коства увеличение на цената на готовия чип до $240.

Според предварителните информации, Snapdragon 8 Gen 4 ще съдържа собствени ядра Oryon на Qualcomm вместо ядрата Arm Cortex, а честотата им ще достига 4,26GHz. Qualcomm вече направи нещо подобно с Kryo ядра, които са леко модифицирани Arm ядра, а това означава, че най-вероятно няма да наблюдаваме преход към нова архитектура.

Може би преходът към ядрата на Oryon е основната причина за поскъпване на чипа. Но все още не е известно колко ще се увеличи производителността, като се има предвид, че настоящият Snapdragon 8 Gen 3 вече е един от най-мощните мобилни чипове в света. Резултатът му в AnTuTu 10 е около 2,07 милиона точки срещу 1,53 милиона при прекия му конкурент – Apple A17 Pro от iPhone 15 Pro Max.

Единственият по-бърз от Snapdragon 8 Gen 3 е Apple M4, но това е чип от напълно различно ниво, предназначено предимно за лаптопи и компютри, въпреки че първата му поява беше в таблетите iPad Pro 2024. Чипът достига почти 2,8 милиона точки в AnTuTu 10.

Реакцията на конкурентите

Основният съперник на американския разработчик Qualcomm в сегмента на мобилните процесори е тайванската MediaTek, чийто най-напреднал процесор е 4-нанометровият Dimensity 9300+, пуснат през май 2024 г. Той представлява леко овърклокнат 9300 от ноември 2023 г. и по отношение на производителността двата чипа са почти еднакви – имат около 2,07 милиона точки в AnTuTu 10, като Snapdragon 8 Gen 3.

MediaTek не разкрива цената на Dimensity 9300+, докато конкурентният чип на Qualcomm струва не повече от $200. През януари 2024 г. стана известно, че MediaTek вече подготвя чип, наречен 9400, с 3-нм технологичен процес, който ще замени 9300+. Новият SZG ще получи високопроизводително ядро ​​Arm Cortex-X5, поддръжка на високоскоростна LPDDR5T RAM памет и подобрен AI ускорител.

Има вероятност MediaTek 9400 да бъде по-евтин от Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4, дори само защото няма уникални персонализирани ядра. Освен това пуснатите по-рано чипове MediaTek бяха почти винаги по-евтини от своите Qualcomm аналози, в резултат на което базираните на тях мобилни телефони често са по-достъпни.

Коментар