AI се научи да разпознава самотните хора по речта

Самотата е проблем, който засяга всички възрастови групи, особено възрастните
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени вече използват невронни мрежи, за да открият самотата у хората. Новият подход е дело на специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего, които описват изследването си в статия, публикувана в сп. Psychiatry Research.

Според учените, самотата е голям проблем, който засяга всички възрастови групи. Но той е особено остър за възрастните хора. Това състояние засяга не само психологическото, но и физическото им състояние. А загубата на близки и влошеното здраве в зряла възраст увеличават негативното влияние на самотата.

При класическия подход за определяне на състоянието на хората учените използват специални инструменти, например скала за самоанализ. Този метод обаче може да отнеме много време и резултатът да е предубеден. Ето защо изследователите прилагат AI модели, за да създадат по-ефективен инструмент за определяне на самотата чрез анализ на речта.

Новият подход е тестван в изследване с участието на 97 души на възраст от 66 до 101 години – доброволци в жилищен комплекс за възрастни хора в Южна Калифорния. Тяхното ниво на самота е оценено с помощта на скалата за самота на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и проучване с 20 пункта. Освен това с участниците са водени разговори за смисъла на живота, използването на технологиите и остаряването.

След това записите на разговорите са анализирани с помощта на AI. Невронните мрежи са успели да определят кои аспекти на речта показват най-много самота. Например, самотните хора говорят по-често за социалния статус и изразяват повече негативни емоции. Споменават и религията. Според учените, това има помага да намерят утеха.

В същото време пенсионерите с по-ниски нива на самота са по-склонни да споменават своето семейство и начина на живот. Разлика има и в местоименията. Самотните са по-фокусирани върху себе си и по-склонни да говорят от първо лице. Освен това те са склонни да повтарят думи, да използват междуметия и интернет жаргон като „lol”.

Изследването помага на учените да разберат, че начинът на общуване може да отразява чувствата на хората относно социалните взаимоотношения. В бъдеще те искат да тестват новия подход и сред други групи хора.

По-рано експерти от Канада установиха, че самотата може дори да влоши паметта. Това състояние определено може да промени функционирането на мозъка.

Коментар