Квантовите компютри се оказаха слаби за играта Doom

Експеримент с играта Doom показа някои ограничения на квантовите компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Перспективните квантови компютри се оказаха твърде слаби на настоящия етап в развитието си, за да управляват популярна игра като Doom. Това доказа разработчик, който пресъздаде култовия шутър във версия за квантова машина.

Издаден през 1993 г., Doom има скромни системни изисквания за днешните стандарти и работи на най-неочакван хардуер, дори на малък екран, вграден в клавиша Backspace, но не и на… квантов компютър.

Разработчикът Люк Мортимър от Барселона публикува проекта Quandoom в GitHub, пресъздавайки първото ниво на Doom за квантов компютър, но стигна до извода, че все още няма достатъчно мощна машина, която да го стартира, макар че е възможна ефективна симулация на лаптоп.

Quandoom изисква 70 000 кубита и 80 милиона логически порта, за да работи. Най-мощният квантов компютър към момента е разработка на Atom Computing и има 1225 кубита, съобщи PC Gamer

И това дори не е пълната версия на играта. Адаптацията на Quandoom само от първо ниво включва базова графика, без музика или звук и враговете не могат да се движат между стаите. Но и това се оказва твърде много за съществуващите квантови компютри.

„В момента все още променям кода на енджина, но в основата имам 8000 реда C++ функции, които ви позволяват да извършвате редица обратими двоични и аритметични операции върху квантови регистри”, разказва програмистът.

Той твърди, че всички изчисления се правят в цели числа. „Използвайки такива функции, написах малък 3D енджин и цялата логика на играта”, пояснява Мортимър в описанието на Quandoom.

Коментари по темата: „Квантовите компютри се оказаха слаби за играта Doom”

добавете коментар...

  1. Българин

    Това са пълни глупости. Квантовите компютри са силни за съвсем други неща. Те не са “калкулатори” каквито са традиционните компютри. Там се ползват свойствата на квантовите частици да бъдат в състояние на суперпозиция и квантово заплитане. Това е все едно да направиш таблет и да кажеш, че не се справя добре като дъска за рязане.

Коментар