Пробив в генетиката помага срещу рака на гърдата

Учени откриха още осем гена, за които е известно, че повишават предразположеността към развитие на рак на гърдата (снимка: CCO Public Domain)

Изследователи, финансирани от ЕС, откриват нови гени, свързани с рака на гърдата, и прецизират оценката на риска, за да предпазят жените от променяща живота операция

От Витория Д’Алесио

Наричат го ефекта на Анджелина Джоли: широко разпространеното схващане, че само двойната мастектомия може да предпази жените от развитие на тумор, ако носят генни мутации, свързани с рака на гърдата.

Известната актриса Джоли влезе в новините през 2013 г., когато се подложи на радикална операция, след като посредством генетични изследвания бе установено, че носи ген — BRCA1 — който значително увеличава шансовете от развитие на рак на гърдата и/или яйчниците.

Едно десетилетие по-късно бяха открити още осем гена, за които е известно, че повишават предразположеността към развитие на рак на гърдата. Сред тях са BRCA2, който значително увеличава шансовете за развитие на този вид рак, и четири гена, открити от международния изследователски проект BRIDGES, финансиран от ЕС.

Благодарение в голяма степен на новаторската работа на финансираните от ЕС изследователи, профилактичната хирургична операция вече не се разглежда като неизбежна за здравето на жените, ако носят в себе си ген, който увеличава риска от рак на гърдата.

Успоредно с тези открития медицинското схващане за риск — вероятността от развитие на рак от жени, носещи конкретни мутации — също претърпя сериозно развитие.

Без операция, където е възможно

По-голямата яснота за нивото на риска и наличните възможности за лечение се приветстват от групите, подкрепящи жените с ракови заболявания.

„Идеалният резултат от генетичния скрининг е жените да получат точна картина на евентуалния риск и да им бъде предложен персонализиран подход за предотвратяване на появата на тумор“, казва Марция Замбон, изпълнителен директор на Europa Donna, най-голямата група за борба с рака на гърдата в Европа.

„Настояваме генетичните изследвания винаги да се правят под професионалното ръководство на генетичен консултант. Ако изследването не е проведено правилно, то може да предизвика голям стрес и излишно усложняване на лечението.“

Изследователите, участващи в BRIDGES и B-CAST, друг финансиран от ЕС проект, постигнаха огромен напредък в установяване на начина, по който факторите, свързани с двата гена, начина на живот и околната среда, влияят върху риска от развитие на рак на гърдата. Тези негенетични фактори включват степента, в която жената е изложена на замърсявания, наднорменото тегло, плътността на гръдната тъкан, ниската физическа активност, консумацията на алкохол, употребата на контрацептиви и други хормони, както и броя на ражданията.

„До неотдавна с генетични изследвания можеха да се идентифицират жените, при които има наличие на гени, свързани с рака на гърдата, но преценките за риска, стоящ пред тези жени, бяха твърде неточни“, казва професор Петер Девиле, координатор на изследванията в проекта BRIDGES и специалист по генетика на раковите заболявания в Лайденския университет в Нидерландия. Това има значение, защото неточната преценка на риска може да доведе до неточен съвет за лечението.

„Жените със семейна история на рак на гърдата се изпращат в лаборатории за генетични изследвания, където се установява наличието на мутации, но ако не можете да преобразувате резултата в сравнително точно определяне на риска от рак, това може да доведе до неправилен съвет за управление на риска. Искахме да помогнем на клиничните специалисти да тълкуват резултатите правилно.“

Прогнозиране с точност

В търсенето на по-прецизна оценка на риска, причинен от всяка конкретна генна мутация, изследователите от проекта BRIDGES определят последователността на всички предполагаеми ракови гени в геномите на 113 000 жени. Половината от тях са с рак на гърдата, докато другата половина — без тази диагноза.

Генетичните профили на тези пациентки след това са кръстосани с данни от 20 000 ракови тумора, анализирани от екипа на B-CAST. В допълнение, изследователите от B-CAST предоставят информация за генетичните профили на близки членове на семействата на пациентките, както и за всички важни рискове, свързани с начина на живот и околната среда.

Екипът на BRIDGES предоставя допълнителен набор от данни за гени, които все още не „участват“ в рака на гърдата, но които може да повлияят на риска от развитието му, когато се появяват в мутирала форма.

И накрая, цялата информация е комбинирана с констатациите на финансирани по-рано от ЕС усилия на изследователи, чиято цел е да намерят общи вариации на ДНК в същата група жени, включително COGS, най-големия в света проект за геномни асоциативни проучвания за прогнозиране на риска от рак.

Резултатът от цялата тази обработка на данни? Екипите на BRIDGES и B-CAST успяват да направят сериозни подобрения на съществуващ по-рано инструмент за оценка на риска, поставян от всяка генна мутация или комбинация от мутации.

Наречен CanRisk, целта на този онлайн инструмент, който се предлага на седем езика на ЕС, е да предостави на специалиста — обикновено клиничния генетик — точна преценка на риска от развитие на конкретен вид тумор при жените. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-голям е рискът.

Надеждата е, че повече жени с умерен до висок риск от рак на гърдата ще бъдат идентифицирани на ранен етап. CanRisk взема предвид подтипа на рака, свързан с всеки раков ген или генна комбинация. Това е важно, тъй като някои туморни подтипове са далеч по-опасни от други и възможностите за лечение, както и вероятните здравни резултати се различават от един подтип до друг.

Няколко европейски клиники понастоящем пилотно прилагат този лесен за използване онлайн инструмент, заслужил маркировка „СЕ“. Изследователите се надяват, че през следващите години към тях ще се присъединят още клиники.

По-големи възможности за избор, по-добър скрининг

Важно е жените да бъдат информирани за повишения риск от развитие на рак на гърдата, но какви действия трябва да предприемат, когато получат информацията?
„По-добрата точност в прогнозирането на рака на гърдата улеснява информирания избор, който жените трябва да направят по отношение на тялото и здравето си“, казва д-р Марянка Шмидт, координатор на B-CAST и епидемиолог с експертен опит в генетиката на рака на гърдата, работеща в Нидерландия.

„В крайна сметка това слага край на прекомерната терапия и намалява случаите на излишни променящи живота операции.“

Обикновено на жените, идентифицирани като изложени на риск с инструмента CanRisk, се предлагат мамографии от по-ранна възраст, отколкото при другите жени, както и/или по-честото им извършване. Към протокола им за скрининг може да се добавят и сканирания с ЯМР.

„CanRisk носи ясни ползи за много от тях, което води до намаляване на случаите на възникване, сериозността и смъртността от рак на гърдата. И тъй като продължаваме да усъвършенстваме инструмента, той вероятно ще спасява все повече човешки животи“, казва Шмидт, която ръководи изследователска група в Онкологичния институт в Нидерландия и е професор по генетична епидемиология на рака (на гърдата) в Медицинския център на Лайденския университет.

Следващи стъпки

Изследванията, проведени от екипите на BRIDGES и B-CAST между 2015 и 2021 г., продължават и след първоначалното финансиране, предоставено от ЕС.

Екипът на B-CAST сега разработва инструмент, който ще подпомага онколозите по-точно да прогнозират здравните ползи от конкретен курс на лечение за дадена жена с даден подтип на рака на гърдата.

„Някои терапии имат доста сериозни нежелани реакции, ето защо е важно жените и клиничните специалисти да знаят каква степен на въздействие е вероятно да има конкретно лечение върху тумора, както и решенията да се основават върху ползите за преживяемостта от това лечение“, казва Шмидт.

Междувременно изследователите от проекта BRIDGES продължават търсенето на други гени, свързани с рака на гърдата.

„Известни са ни около 55—60 % от факторите за генетичния риск, но остават 40—45 %, които все още трябва да бъдат открити“, казва Девиле.

Комбинираното въздействие от техните изследвания вече се проявява. Те ще продължат да направляват лекарите и пациентите по най-добрия път за намаляване както на случаите на рак на гърдата, така и на човешките жертви от това заболяване.

Изследванията в тази статия са финансирани от програма „Хоризонт“ на ЕС. Възгледите на интервюираните лица не отразяват непременно позицията на Европейската комисия. Статията е публикувана за пръв път в Horizon, списанието на ЕС за изследвания и иновации.

Коментар