Българска хиперкола, изцяло електрическа, с премиера тази неделя

Нова, изцяло електрическа хиперкола с марката ALIENO ще дебютира на 13 октомври 
(на снимката: ALEINO ARCANUM)

След броени дни ще се състои историческо събитие за автомобилната ни индустрия – премиера на първата изцяло българска електрическа хиперкола. ALIENO SENTIERO ще дебютира пред публика в неделя, 13 октомври, в с. Слащен, община Сатовча, област Благоевград.

ALIENO SENTIERO е хиперкола с 5221 к.с. и максимална скорост над 584 км/ч в най-мощната си версия, съобщиха от разработващия екип на ALIENO начело с Ахмед Мерчев – основател, главен акционер, CEO и CTO на компанията.

Първоначално премиерата беше насрочена за 5 октомври, но поради няколко извънредни събития през последните дни, ALIENO я отложи за 13 октомври, уточниха от фирмата в официално изявление за събитието.

Началният прототип на колата ще бъде изложен в центъра на с. Слащен, като официалната премиера започва в 12.00 ч. Събитието е по-мащабно, нарича се ALIENO Day, т.е. Денят на ALIENO, и ще се провежда ежегодно на или около 27 септември, тъй като на тази дата през 2015 г. в Слащен е поставено началото на проекта ALIENO, поясни Ахмед Мерчев.

Производствената база на ALIENO в с. Туховища
(снимка: ALIENO)

“Като член на екипа, участвал активно в разработката и тестването на ALIENO SENTIERO, мога да потвърдя, че това, което ще видите, надминава всички очаквания. Ахмед Мерчев, с неговата визионерска мисъл и ненадминат инженерен талант, заедно със своя екип, от които съм част и аз, е създал не просто автомобил, а произведение на изкуството и върхово постижение на технологиите”, заяви в анонса на събитието Иван Киров, маркетинг мениджър и тест пилот на ALIENO.

ALIENO SENTIERO идва с претенцията да постави нови стандарти в света на хиперколите и да наложи България като лидер в иновациите. Производствената база на компанията се намира в с. Туховища, на 3 км от Слащен. В момента ALIENO подготвя 3 предпроизводствени прототипа, както и още 10 броя серийно произведени коли.

Коментар