Амбициозната цел за утрояване на ВЕИ капацитета до 2030 г.

Китай ще е дом на почти 60% от всички ВЕИ мощности, инсталирани в световен мащаб от сега до 2030 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Възобновяемите енергийни източници ще могат да задоволяват почти половината от световните нужди от електроенергия до 2030 г., според последния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Въпреки постоянните новини за ръст, траекторията на развитие на сегмента все още не е далеч от глобалната цел за утрояване на ВЕИ капацитета през това десетилетие.

Решаващата цел – поставена на срещата на върха за климата COP28 миналата година – все пак е постижима с подходящата държавна подкрепа, казва МАЕ.

„Възобновяемите енергийни източници се развиват по-бързо, отколкото правителствата на държавите биха могли да планират и заложат като цел“, заяви изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол. „Това се дължи не само на усилията за намаляване на емисиите или повишаване на енергийната сигурност – все повече се дължи на факта, че възобновяемите енергийни източници днес предлагат най-евтината опция за добавяне на нови електроцентрали в почти всички страни по света“.

Вятърните и слънчевите фотоволтаични системи вече се определят като най-икономичен начин за добавяне на ново производство на електроенергия в почти всяка страна, показва анализът на МАЕ.

Слънце и вятър в идните години

Новите възобновяеми технологии ще се равняват приблизително на сегашния енергиен капацитет на Китай, Европейския съюз, Индия и Съединените щати взети заедно, според доклада на МАЕ „Renewables 2024“. Там е записано, че светът е готов да добави повече от 5500 гигавата (GW) капацитет за възобновяема енергия между 2024 г. и 2030 г. – почти три пъти повече от увеличението, наблюдавано между 2017 г. и 2023 г.

Очаква се Китай да представлява почти 60 процента от всички възобновяеми мощности, инсталирани в световен мащаб от сега до 2030 г. Това ще направи Китай домакин на почти половината от общия световен капацитет за възобновяема енергия до края на това десетилетие. Междувременно Индия расте най-бързо сред големите икономики.

Фотоволтаиката на върха

От гледна точка на технологиите един конкретен източник очевидно излиза „на върха“. Слънчевата енергия, според прогнозните, ще формира цели 80 процента от растежа на глобалния възобновяем капацитет отсега до 2030 г. Голяма част от този растеж се дължи на изграждането на нови големи слънчеви електроцентрали. Но обществеността също играе роля за развитието на фотоволтаиката благодарение на инсталирането на панели по покривите на къщите и блоковете.

Въпреки текущите предизвикателства, вятърноенергийният сектор е готов за възстановяване, казва МАЕ. Скоростта му на разширяване ще се удвои между 2024 г. и 2030 г. в сравнение с периода 2017-2023 г.

Като цяло възобновяемите енергийни източници са на път да генерират почти половината от световното електричество до 2030 г. Делът на вятърната и слънчевата фотоволтаична енергия ще бъде около 30 процента, според доклада.

Утрояване

Но този феноменален растеж все още не е с темпо, достатъчно за целта, поставена от близо 200 правителства на COP28: да се утрои световният възобновяем капацитет до края на десетилетието. В момента, според доклада, глобалният капацитет ще достигне 2,7 пъти нивото си от 2022 г. до 2030 г.

Как може светът да утрои ВЕИ капацитета си? Постигането на целта е напълно постижимо, ако правителствата се възползват от краткосрочните възможности, показва анализът на МАЕ.

Съгласно Парижкото споразумение държавите трябва да представят следващия си кръг от национални ангажименти за климата през идната година. По-смелите ВЕИ амбиции трябва непременно да бъдат част от това, казва МАЕ.

Но добавянето на повече слънчеви и вятърни паркове е само част от пъзела. За да интегрират непостоянни възобновяеми източници в енергийните си системи, страните трябва да изградят и модернизират 25 милиона километра електрически мрежи и да достигнат 1500 GW капацитет за съхранение до 2030 г.

Коментари по темата: „Амбициозната цел за утрояване на ВЕИ капацитета до 2030 г.”

добавете коментар...

  1. Иванчо Глупака

    Глупости на търкалета! Когато не грее слънце или през зимата – ток няма. Когато не духа вятър – същото.
    И когато сняг забръска, що ще чините зимъска? 😀
    Ще си светите на свещи и ще се топлите на тях!

Коментар