CBN: няма криза с наемането в ИКТ индустрията

Софтуерният сектор продължава да бъде водещ в разкриването на нови работни места в ИКТ индустрията (снимка: CC0 Public Domain)

Криза с наемането на нови служители в ИКТ индустрията няма, заявиха категорично от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Заетите в ИКТ продължават да се увеличават стабилно, като ръстът в индустрията е по-висок от средния за страната.

29 675 работни места или 1,4% повече е създала икономиката на България в 17-те индустрии от нефинансовата сфера, изследвани от CBN, през 2023 година. Това са приблизително 20 000 позиции по-малко от предходната 2022 г., когато икономиката на страната генерира 59 711 нови работни места.

В 12 индустрии има ръст на работните места, докато в 5 има намаляване на позиции. Най-голям спад, според CBN, се наблюдава във фабричното производство в страната (дори преди затваряне на двете фабрики в аутомотив сектора), а най-големия ръст е в туристическата индустрия (хотели и ресторанти, няма данни за туроператорите) с нови 7 897 заети, която измества от първото място ИКТ.

В три от 17-те разглеждани от агенцията индустрии работната сила се увеличава с над 5 000 позиции – строителство, туризъм и ИКТ. В анализа на данните впечатление прави изненадващият спад на работни места в транспортната индустрия.

Изненадващ донякъде е и ръстът на заетите в медицината с 2 383 нови работни места – което обаче кореспондира добре със значителния ръст на приходите в хуманното здравеопазване. Въпреки този ръст, заетите в медицината в България не могат да се доближат до пред-ковидната 2019 година, когато броят им надхвърляше 120 000.

Какво се е случило с работните места в ИКТ индустрията в България? Има ли криза в наемането на нови служители? Анализът на CBN на данните за работните места в ИКТ индустрията (включва също печатния сектор, филмопроизводството и радио и ТВ сектори) показват, че “подобни твърдения са несъстоятелни и зад тях стоят или други интереси, или липса на компетентност”.

Заетите в ИКТ продължават да се увеличават стабилно, като индустрията е втора по ръст на заети в България за 2023 г., значително по-висок от средния за страната, а като брой на нови работни места увеличението е по-голямо дори и от 2021/2020 г., когато надхвърля 5 800 позиции.

Междинните данни на агенцията за работните места за 2023/2022 г. в ИКТ  по сектори показват, че водещ сектор в разкриването на нови работни места отново е софтуерният, докато в другия широко коментиран сектор – контактните центрове – има негативна тенденция.

Коментари по темата: „CBN: няма криза с наемането в ИКТ индустрията”

добавете коментар...

  1. Програмист - 10000 лева

    Криза има само при хората без опит дето се бяха навъдили покрай балона с ИТ сектора. Качествените хора с опит винаги ще имат работа.

Коментар