Петима наши ученици се изправят срещу Blu Gene/P

Петима изявени ученици от България ще изиграят мини турнир по шах срещу суперкомпютъра Blue Gene/P на IBM. Те ще бъдат селектирани в конкурс за есе сред гимназистите от столичните училища по актуална тема от областта на високите технологии, съобщиха от прес центъра на мача "Ананд-Топалов".

Турнирът под патронажа на Веселин Топалов ще се проведе на 10 юни, а конкурсът за него започва в близките дни. След края на всяка от партиите Топалов ще коментира хода на играта и ще дава съвети на младите играчи.

IBM, от своя страна, ще организира „седмица на отворените врати” за финалистите и ще ги срещне със водещи ИТ специалисти. Планира се инициативата да стане ежегодна.

"Правя го, защото от непосредствен опит знам колко са важни компютрите и високите технологии за нашето бъдеще и за професионалното развитие на младите хора", заяви Топалов.

По време на подготовката за мача, той и мениджърът Силвио Данаилов са решили да използват огромната изчислителна мощ на инсталирания в България Blue Gene/P, който разполага с 8 192 процесора. Проблем обаче се оказа фактът, че в момента по света няма шахматен софтуер, чийто програмен код да е написан за работа с такава многопроцесорна платформа.

Все пак Силвио Данаилов е успял да събере международен екип от водещи специалисти, които са създали проект за шахматна програма, способна да използва изчислителната мощ на суперкомпютъра.

"Независимо, че загубих мача, аз успях да постигна една дебютна доминация над Ананд във всички партии, в които играх с белите фигури. Това преимущество си пролича особено добре в първата партия, в която победих бързо и с решаващо преимущество", допълва Топалов.

Коментар