Наноракета доставя лекарства в организма

Физици от института Лайбниц в Дрезден предлагат усъвършенстван метод за вкарване на лекарства в организма. За целта те използват т.нар. „наноракети” в качеството им на контейнер за лекарствата.

И досега са прилагани подобни техники в медицината, като енергията за придвижване на миниатюрните устройства в кръвоносната система на организма се генерира от химическа реакция.

Екипът на Самуел Санчес обаче отива по-далеч, съумявайки да постигне висока регулируема скорост и възможност да променя посоката на наноракетите, предаде NewScientist.com. Скоростта на устройството е правопропорционална на температурата на окръжаващата среда и на концентрацията на водороден прекис (H2O2) в разтвора, в който са били поставени металическите нанолистове, покрити с платина.

При температура 37°С и концентрация 0,25% скоростта достига 0,14 милиметра в секунда. Ако концентрацията на водороден прекис се увеличи до 5%, скоростта достига 10 мм/с при същата температура. Регулирането на посоката на наноракетата става с помощта на външни магнитни полета.

Платината в случая се използва за катализатор на реакцията на разпад на “горивото” на водород и кислород, при което се образуват газови мехурчета и се създава тяга.

Тъй като водородният прекис не е напълно безопасен, учените планират да намалят съществено неговата концентрация без загуба на скорост за наноракетата или да го заменят изцяло с биосъвместимо вещество.

Коментар