Лъжлив кракер на пароли вършее във Facebook

Експерти по сигурността откриха измамно Facebook приложение, което претендира, че може да краква пароли за акаунти в социалната мрежа.

Инсталацията на Facebook Hacker Pro изглежда легитимна, дори кракерският процес не буди подозрение. Но този софтуер не е нищо друго освен лесен начин за печелене на пари от измамниците, алармира Trend Micro.

След 2 до 5 минути, през които изглежда, че работи, програмата съобщава на потребителя за намерена парола и, че трябва да плати $29.99, за да я получи. Ако се излъже да плати, потребителят действително ще види прозорец, в който Facebook показва пароли, но не тези, които е очаквал.

Зловредният софтуер, идентифициран като SPYW_FAKEHACK, използва всъщност легитимно приложение от външен разработчик, което възстановява пароли, съхранявани локално. Това означава, че показаните пароли са на самия мамен потребител или на други лица, които са използвали компютъра, за да влизат от него в своите акаунти.

Facebook Hacker Pro съдържа също тулбар, идентифициран от Trend Micro като ADW_PLUGIN.

Facebook Hacker Pro има и по-голям брат –това е програмата Hack Facebook Pro. Този вариант на мошеническия софтуер извършва същите задачи, но е много по-опасен, тъй като активира кийлогър за кражба на информация от инфектираното устройство, която бива изпращана обратно на киберпрестъпниците.

Съветът на експертите към потребителите е да не свалят съмнителни приложения, които претендират, че могат да кракват пароли.

Коментар