Нови мобилни платформи се наместват сред големите

Мобилни платформи като Asha и Sailfish ще завоюват общо 13% дял в рамките на пет години

Мобилни платформи като Asha и Sailfish ще завоюват общо 13% дял в рамките на пет години

Нишови играчи на пазара за смартфони ще укрепят позициите си в следващите години, прогнозира анализаторската компания Juniper Research.

В частност, известни успехи ще постигнат операционните системи Asha Platform и Sailfish, както и различни платформи на база HTML5. Устройствата под тяхно управление се очаква да завземат общо 13% от световния пзара на смартфони към 2018 г.

Главни предимства на подобни апарати са ниската цена и оптимизацията за определени пазари, които по правило се отнасят към развиващите се. Новите мобилни платформи могат да подронят, макар и незначително, позициите на мастодонтите Apple и Samsung.

И в бъдеще двете най-големи имена в мобилната индустрия ще продължат да доминират. Очаква се към 2018 г. Apple и Samsung да доставят общо 800 млн. броя устройства, спрямо 677 милиона през 2012 година.

По данни на ABI Research, през второто тримесечие на настоящата година са продадени 214 млн. смартфона, което е с 43,8% повече на годишна база. Нараснали са със 7% доставките на обикновени мобилни телефони, което е типично за пазара в средата на годината.

В периода април-юни Samsung е продала 74,5 млн. телефона и държи 35% дял от пазара, по данни на IDC. На второ място е Apple с дял от 15%, формиран от продажби на 31,24 млн. устройства iPhone.

Коментар