Глобяват правителството на САЩ за софтуерно пиратство

Разработчикът на логистичен софтуер Apptricity съди правителството на САЩ за неизпълнение на задължения по лицензионни такси. Властта е ползвала нелицензирани копия на програми в продължение на почти едно десетилетие.

Според ищеца, правителството е инсталирало незаконно софтуер на 93 сървъра и около 9000 устройства, в допълнение към платените 500 лиценза. Софтуерът на Apptricity се използва за проследяване на местоположението на войници и пратки при критични мисии.

Лицензионната такса за софтуера е $1,35 милиона на сървър и $5000 на устройство, което означава, че разработчикът е претърпял загуби в размер на над $224 милиона.

Правителството се надява да се договори с Apptricity, като плати $50 милиона. Властите признават, че наистина са ползвали определен брой копия без разрешение и лицензиране, съобщи TorrentFreak.

Apptricity, от своя страна, очаква бизнесът й с правителството и военните да продължи професионално и след разразилия се скандал. В миналото държавни служители бяха изобличавани в интернет пиратство, но за първи път самото правителство е уличено в незаконно ползване на софтуер в големи мащаби.

Коментар