Подлагат маслините на електрошок за повече зехтин

Европейският съюз произвежда над 2 млн. тона чист зехтин годишно. Чрез подлагане не маслините на електрически удари се извлича повече масло, като се запазват антиоксидантите и се пести енергия.

Технологията Oilpulse подлага маслините на пулсиращи „електрошокове”, уголемяващи мембранните пори, което опростява извличането на маслото и увеличава полученото количеството зехтин.

С тази технология пада и температурата на процедурите, а това от своя страна повишава качеството на зехтина и намалява разхода на енергия. Проектът събира производители и изследователи от Германия, Италия, Испания и Турция, съобщи Европейската комисия.

Ако технологията се окаже подходяща за бизнеса, тя може да бъде приложена и за механичното извличане на други ядивни масла, както и към масла за производство на биодизел.

Коментари по темата: „Подлагат маслините на електрошок за повече зехтин”

добавете коментар...

  1. Борис

    Интересна технология. А що се отнася до антиоксидантите – цианкалият е един от най-добрите такива – свързва се с хемоглобина и повече никакъв кислород не може да достигне до органите или мозъка. Отличен за предотвратяване достъпа на мозъка до така вредния кислород.

    (разбира се това е в рамките на шегата 🙂 – нека псевдо-еколозите, вегитарианци и прочие подобни се замислят повече преди да сеят невежество – нищо конкретно към статията)

Коментар