Microsoft се обръща към общността на отворения код

Сатя Надела фокусира Microsoft  върху облака и иска да превърне Azure в привлекателна платформа на разработчиците на отворен код (снимка: Microsoft)

Сатя Надела фокусира Microsoft върху облака и иска да превърне Azure в привлекателна платформа на разработчиците на софтуер с отворен код (снимка: Microsoft)

Microsoft не е фен на отворения код, но изглежда компанията поема курс на сближаване с общността след назначението на Сатя Надела за главен изпълнителен директор. В частност, Microsoft иска да привлече разработчиците на софтуер с отворен код към своята облачна платформа Azure.

През 2001 г. Стив Балмър, доскорошният CEO на Microsoft, шокира почти всички с изявлението, че Linux е като рак за всяка интелектуална собственост, до която се докосне. Но сега духат други ветрове от Редмънт – Сатя Надела фокусира компанията върху облака и иска да превърне Azure в привлекателна платформа на разработчиците на отворен код.

С тази идея бе назначен нов мениджър в Microsoft, който отговаря за глобалните връзки на компанията с индустрията на отворения код. Ветеранът Марк Хил работи в Microsoft от 22 години и задачата му сега е да покаже предимствата от разработване на приложения с отворен код за Azure. Целта, разбира се, е клауд платформата на Microsoft да конкурира по-успешно Google и Amazon.

В интервю за CNET Марк Хил посочва, че Microsoft е готова да предостави на разработчиците всички ресурси, от които се нуждаят, за да „прегърнат” Azure. Компанията вече е наела специалисти по отворен код в целия свят, които трябва да помогнат на Microsoft да се сближи с общността.

„Искаме да сте сигурни, че ви даваме инструментите, обучението и съветите, които са ви необходими, за да работите с отворен код в Azure” – така Марк Хил се обръща към разработчиците.

Софтуерът с отворен код разшири значително позициите си в последните години, както в клауд инфраструктурата, така и сред самите организации като алтернатива на приложенията на Microsoft. Пример за това е администрацията на Мюнхен, която се отказа от MS Office в полза на отворения пакет OpenOffice.

Коментари по темата: „Microsoft се обръща към общността на отворения код”

добавете коментар...

  1. Blah

    @fofu: така е, EE е безплатен.
    Но там няма доста нещица и благинки. 🙂

  2. fоfu

    Blah VS има и безплатни версии. Това са така наречените Express версии. Както и SQL Server XXXX. За уеб дивелопмънт например беше Visual Web Developer Express.

  3. Saevar

    тва че си разработчик на неща с отворен код незначи че е безплатно и всичко което правиш е безплатно пример ви давам с Red Hat….

  4. gogo

    Издишат, лека по-лека!

  5. Blah

    „Искаме да сте сигурни, че ви даваме инструментите…”

    Ко речи? Не знам какво давате, ма VS си е все така платено… 🙂

  6. Драгомир

    Разработчиците на отворен сорс всеки ги иска. Това да разработваш на някого без пари. Тук идеята е тези разработчици просто да ги има, а не е толкова важно какво ще ползват. Също така тук е маркетинговия ефект на М$, които искат да си изградят име, като тези толкова добри хорица които дават нещо платено без пари…

  7. az

    и като попреминат повечко към microsoft- оп, слагаме сладка цена!

  8. :)

    Майкрософт дърдорят за отворен код, но това пак си е софтуер с техен лиценз. Едва когато почнат лицензират под GNU GPL, могат да се надяват за приемане в някаква общност… не че някой би толкова компрометиран партньор с чисто сърце, ако ще и да ги канонизира Папата…

  9. :)

    По-добре рак, отколкото Майкрософт :)))

  10. Иван

    Нека просто да не го ползваме Azure.

  11. Мартин

    Ко? НЕ!

Коментар