Google Genomics улеснява изучаването на ДНК

Услуги от рода на Google Genomics могат да помогнат в лечението на болести като рака

Услуги от рода на Google Genomics могат да помогнат в лечението на болести като рака

Google напредва със своя проект Genomics, в рамките на който компанията развива услуга за съхранение на информация за ДНК в облака.

Google Genomics не е просто една допълнителна услуга към облачното хранилище Google Drive – става въпрос за огромен обем информация, предвид сложността на разкодирането на ДНК.

Над 100GB заема информацията за ДНК на един човек, пише Technology Review. Целта на Google е да създаде облачна услуга, с помощта на която учени от цял свят ще могат да изучават ДНК и да си сътрудничат по различни медицински проекти.

Google не е единствената компания, която предлага услуга в тази област. На относително ниска цена за съхранение на ДНК в облака – само $25 на година – компанията ще конкурира подобни услуги на Amazon и Microsoft.

Услуги от рода на Google Genomics могат да помогнат в лечението на болести като рака, например. Чрез сравнение на информация за десетки милиони геноми, лекарите биха могли да препоръчат най-подходящия медикамент на своите пациенти.

Коментари по темата: „Google Genomics улеснява изучаването на ДНК”

добавете коментар...

  1. Венко

    Мда, от всичко се правят пари. ДНК кукита (cookies) за следене на хората от уеб сайт на уеб сайт.

    С безплатните си услуги Гугълчо ще прави пари например ще проверява хората за генетична предразположеност към гейщина и ще им пробутва таргетирана подходяща реклама и да не говорим за какъв огромен брой други възможнсти има за следене и етикетиране на хората като животни. Технологията е с голям потенциал като машина за пари.

Коментар